Kita sering membaca kisah kejayaan individu yang berjaya menguruskan berat badan masing-masing. Nah, kami nak kongsikan sebuah kisah benar (hehe) kejayaan tentang penurunan berat  serta panduan untuk korang yang cuba ingin berdiet.

Baca perkongsiannya, moga bermanfaaat buat semua terutama yang ingin kekalkan gaya hidup sihat. Jom kita ambil inspirasi daripada rahsia kurus gadis ini.


Turun hampir 12kg dalam masa 79 hari, wanita ini kongsi cara dan menu makanan yang diamalkannya sebagai diet harian. Menurut individu yang menggunakan nama Juzzlika Jewellery di Twitter ini, dia mengamalkan intermittent fasting 16 jam dan diet ‘suku suku separuh’.

Puasa 16 jam, makan 8 jam

Menurut gadis ini, dia mengamalkan intermittent fasting dimana berpuasa selama 16 jam dari jam 8 malam hingga 12 tengah hari keesokan harinya dan waktu makan hanya 8 jam sahaja dari 12 tengah hari hingga 8 malam.

Tapi korang still boleh minum teh,kopi dan sewaktunya cuma tanpa gula ya!

IKLAN

Masih mengamalkan nasi, Juzzlika memberitahu dia hanya makan nasi segenggam sahaja dan lauk tanpa sebarang kuah. Gadis ini akui pada awalnya agak sukar untuk menahan diri daripada makan di waktu malam.

Pengambilan Air Yang Cukup, 1 Liter Air : 25 Kg

Seperti anda ketahui, perkara paling penting jika ingin menurunkan berat badan adalah pengambilan air yang cukup. Juzzlika turut berkongsikan jumlah air yang perlu diambil mengikut berat badan masing-masing.

IKLAN

 

 

Sempat Berkongsi Menu Diet Suku-Suku Separuh

IKLAN

Beza Dulu Dan Sekarang

Secara keseluruhannya, terkini gadis ini berjaya hingga menurunkan berat badan hampir 13Kg. Pergh, bestnya. Apa lagi gais, jom kita diet dan amalkan gaya hidup sihat.

Sumber : Twitter Juzzlika Jewellery