Korang ingat lagi tak kisah tragis dan mendebarkan setahun lalu, apabila 12 remaja dan juga pemain bola sepak pasukan Wild Boars bersama jurulatih mereka terperangkap di dalam gua selama 18 hari akibat hujan lebat berterusan sehingga laluan gua dinaiki air.

Kini korang boleh menonton kisah benar ini kerana ia telah diabadikan dalam filem berjudul ‘The Cave’ dan akan ditayangkan buat julung kalinya di Festival Filem Antarabangsa Busan yang bermula hari ini iaitu 3 Oktober.

Kisah Tragis 12 Remaja Terperangkap Dalam Gua Di Thailand Diadaptasi Dalam Filem  ‘The Cave’

 

Tapi awas! Bagi korang yang ada  masalah klaustrofobia, mungkin korang akan merasa terganggu ketika menonton filem ini nanti. Menurut pengarah filem The Cave, Tom Waller, filem ini akan memaparkan jalan cerita sebenar ketika operasi menyelamat mengeluarkan 12 anggota pasukan bola sepak Wild Boar dan jurulatih mereka dari gua yang terletak di utara Thailand pada 2018.

IKLAN

Kisah Tragis 12 Remaja Terperangkap Dalam Gua Di Thailand Diadaptasi Dalam Filem  ‘The Cave’

Dari laluan sempit gelap yang dipenuhi air dan diterangi hanya dengan lampu suluh kepala kepada suara meminta tolong yang bergema di dalam gua, itulah yang dijanjikan pengarah yang berketurunan Thai-Ireland itu.

IKLAN

Pengarah kelahiran Thailand yang mengambil masa beberapa minggu untuk menghasilkan filem pertama tentang penyelamatan gua dramatik pasukan bola sepak ‘Wild Boars’ berkata tumpuannya adalah pada keaslian jalan cerita dan wira “yang tidak didendang” dalam misi itu.

Kisah Tragis 12 Remaja Terperangkap Dalam Gua Di Thailand Diadaptasi Dalam Filem  ‘The Cave’

IKLAN

 

Waller berharap latar belakang Thailandnya juga akan memberikan kelebihan kepadanya berbanding pengarah-pengarah asing yang lebih besar. Filemnya juga dibuat lebih awal dan kenangan masih segar dalam fikiran orang-orang yang mengambil bahagian dalam misi penyelamatan itu.

Tetapi cabaran tetap ada ketika penggambaran filem itu dilaksanakan. Gua Tham Luang yang sebenar, di wilayah utara Chiang Rai, tidak boleh diakses. Jadi lokasi gua dalam air yang sempit perlu dicari semula di seluruh negara.

Pasti banyak adegan yang mendebarkan dalam filem ni kan…tak sabar pula penulis nak menonton filem yang diambil dari kisah benar ini.