Jangkitan kuman pada bahagian paru-paru yang dialami oleh penyanyi Ku Rela Dibenci, Aiman Tino sehingga memerlukan dirinya dimasukkan ke sebuah pusat perubatan baru-baru ini merupakan detik mencemaskan yang telah membawa iktibar kepadanya.

Aiman atau nama sebenarnya, Mohammad Aiman Yusri berkongsi punca masalah kesihatan itu adalah daripada penggunaan rokok elektronik ataupun vape.

Aiman juga katanya mempunyai tabiat berkongsi alatan tersebut dengan rakan-rakan lain; satu tabiat biasa yang sering dilakukan dalam kalangan remaja yang merokok vape. Tabiat ini secara tidak tidak langsung memudahkan penyebaran virus lebih mudah melalui mulut.

Katanya ketika dihubungi, dia memberitahu keadaanya semakin baik selepas menerima rawatan di hospital sejak Ahad lalu dan telahpun dibenarkan keluar pada hari Isnin. Kini, Aiman sedang berehat di kediaman ibunya sambil memantau tahap kesihatannya sebelum kembali bergiat aktif.

Mujur Paru-Paru Tidak Ditebuk, Aiman Tino Ambil Iktibar Daripada Penggunaan Vape
Foto : Instagram @official_aimantino

Tambah Aiman, 24; dia mula mendapati tahap kesihatan tekaknya merosot sejak tiga minggu lalu apabila dia bedepan gejala batuk teruk sehingga mengganggu vokal nyanyiannya.

IKLAN

“Disebabkan batuk tak henti itu juga menjadi punca kepada jangkitan kuman pada paru-paru. Disebabkan masalah ini, saya sukar untuk bernafas dan terpaksa turunkan ‘key’ ketika membuat persembahan baru-baru ini.

“Sebelum ini, saya hanya dengar kisah orang saja tentang akibat penggunaan vape. Sekarang ini terjadi kepada diri sendiri. Mujur paru-paru saya tidak ditebuk kerana doktor kata masih belum kronik.”

ARTIKEL BERKAITAN: Paru-Paru Ditebuk Akibat Vape & Rokok, Lelaki Ini Mahu Kisahnya Jadi Iktibar – REMAJA

IKLAN

“Selepas ini, saya dikehendaki menjalani pemeriksaan susulan. Harap-harap tiadalah sebarang masalah serius kerana hal kerja tidak boleh nak tinggal terus. Saya masih lagi perlu memenuhi undangan menyanyi kerana sudah berjanji dengan pihak penganjur,” katanya.

Moga-moga sesiapa yang mempunyai tabiat menghisap vape selepas ini terus beringat soal kesihatan diri sendiri sebelum melakukannya. Bukan kisah Aiman Tino sahaja yang harus dijadikan iktibar untuk kita, ramai lagi remaja juga telah berdepan implikasi akibat tabiat ini.

IKLAN

BACA LAGI: Adakah Vape Penyebab Kanser, Lebih Bahaya Dari Rokok? – REMAJA

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI