Sumber Foto: Sinar Harian

 

Percutian akhir tahun masih dilakukan seperti biasa oleh rakyat Malaysia walaupun tahun ini dilanda oleh pandemik Covid-19.

 

Seiring dengan kebenaran merentas negeri yang diberikan oleh pihak kerajaan, rakyat tidak melepaskan peluang untuk menghabiskan saki-baki cuti tahunan mereka dan merantau ke negeri lain untuk melepaskan rindu kepada kampung halaman serta bercuti bagi merelakskan minda.

IKLAN

Logiknya, apabila sesebuah kawasan tarikan pelancong kembali menjadi tumpuan pada musim cuti ini, risiko untuk seseorang itu dijangkiti akan bertambah. Itulah yang terjadi di lokasi tumpuan pelancong ke Kuala Terengganu, baru-baru ini.

Menurut pendedahan oleh Ahli Parlimen Kuala Terenggganu iaitu Ahmad Amzad Hashim di akaun Facebook-nya, tiga kes positif Covid-19 telah dilaporkan di Pasar Besar Kedai Payang. Walaupun tiada peniaga yang disahkan positif, namun itu tidak bermakna kawasan tumpuan ramai seperti Pasar Payang tidak terlepas daripada risikonya.

IKLAN
Hati-Hati Semasa Sakan Bercuti, Pengunjung Pasar Payang Positif Covid-19
Sumber Foto: Facebook Ahmad Amzad Hashim

“Kita sentiasa terdedah dengan risiko jangkitan lebih-lebih lagi dengan bilang pengunjung yang ramai dan menyebabkan kesukaran untuk mengamalkan penjarakan fizikal.

“Saya harap semua pihak mendaftar MySejahtera atau pada buku rekod kemasukan untuk mengesan kontak jika berlaku kes, katanya.

IKLAN

Kami tahu ramai yang sedang berkunjung ke negeri Pantai Timur, ke Pulau Langkawi, ke Ipoh Perak dan ke Cameron Highlands pada waktu ini.

Jangan sesekali kita melupakan tanggungjawab kita untuk menjaga SOP yang seringkali diulang oleh pihak berkuasa. Ini memandangkan Malaysia masih mencatatkan jumlah kes postif Covid-19 yang tinggi terutamanya pada 26 Disember lalu di mana ia mencecah angka lebih 2000 kes.

Sumber: Sinar Harian