Menjadi kebiasaan dalam masyarakat kita untuk menggunakan surat khabar lama atau kertas berdakwat untuk membalut makanan. Bahkan, makanan yang baru digoreng juga selalunya akan dilapik dengan kertas atau surat khabar lama untuk menyerap minyak gorengan tadi.

Tapi korang tahu tak, melalui perkongsian di laman Twitter Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan, Jabatan Kesihatan Negeri Perlis mengeluarkan satu infografik bahawa menggunakan kertas surat khabar untuk balut, tutup atau letak makanan secara terus adalah salah.

Hati-Hati Beli Makanan Bungkusan Surat Khabar, Takut Keracunan Makanan

IKLAN

Hal ini boleh menyebabkan pencemaran dan keracunan makanan. Jika terpaksa juga menggunakannya, jadikan surat khabar lama ini sebagai sebagai lapisan kedua untuk membungkus makanan. Menurut Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan, ini kerana untuk mengelakkan pencemaran dakwat berlaku pada makanan.

Pencemaran boleh terjadi sekiranya pengendali makanan menyentuh kertas surat khabar terlebih dahulu dan kemudian menyentuh makanan sedia dimakan secara langsung.

IKLAN

Malah keracunan makanan adalah apa jua bentuk penyakit yang diperoleh akibat daripada pengambilan makanan atau minuman yang telah tercemar oleh organisma yang menular, seperti bakteria, virus mahupun parasit.

IKLAN

So, lepas ini harapnya korang elakkan membeli makanan yang dibungkus terus dari surat khabar ini okay. Harap info ini memberi manfaat kepada kita semua.

Sumber: BKKM Putrajaya

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI