Home Berita HARAM! Anggota ATM Tak Dibenarkan Muat Naik Video Tik Tok

HARAM! Anggota ATM Tak Dibenarkan Muat Naik Video Tik Tok

 

Kurang dua minggu selepas kerajaan Indonesia mengharamkan penggunaan aplikasi Tik Tok di negara itu, nampaknya Malaysia juga bakal berdepan dengan pengharaman sama.

 

Motif kerajaan Indonesia berbuat sedemikian adalah disebabkan unsur lucah dalam video aplikasi popular, Tik Tok di kalangan netizen di sana. Di Malaysia juga, sudah banyak pihak yang menyeru agar tindakan sama diambil kerajaan.

Nampak, Kementerian Pertahanan Malaysia menjadi badan atau persatuan PERTAMA yang mengambil tindakan tersebut ke atas anggota Angkatan Tentera Malaysia (ATM). Jika merujuk kepada Perintah Am Angkatan Tentera Malaysia Bil 3/2013: Garis Panduan Media Sosial ATM, anggota ATM sememangnya dilarang menjejaskan imej Kementerian tersebut dalam apa jua cara termasuklah di media sosial.

BACA: Tik Tok Indonesia ‘Diharamkan’, Apa Nasib Di Malaysia?

IKLAN

 

HARAM! Anggota ATM Tak Dibenarkan Muat Naik Video Tik Tok

 

Perintah ini tidak kiralah sama ada anggota tersebut mempunyai niat sengaja atau tidak sengaja ketika berbuat sesuatu perkara yang menjejaskan imej.

IKLAN

Keputusan tersebut dilihat berikutan beberapa video Tik Tok yang dilihat memakai pakaian uniform sedang melakukan aksi mereka atau rakan mereka. Aksi sebegini tidak selari dengan imej mereka yang seharusnya mempertahankan negara semasa waktu bekerja, yakni semasa memakai uniform rasmi.

Sambil itu, tertera pesanan berbunyi, “Anda bukan artis dan bahan publisitu murahan! Berhenti memalukan diri sendiri dan ATM.”

Ouhh..

 

IKLAN

 

Bagi REMAJA, Tik Tok adalah hiburan di waktu senggang dan tidak wajar dilakukan semasa sedang bekerja, di dalam kelas atau pada waktu-waktu yang tidak bersesuaian. Bukan saja di kalangan anggota ATM sahaja tetapi di kalangan semua orang.

Korang rasa, lebih baik haramkan terus Tik Tok di Malaysia atau tidak?