Bagi kebanyakan daripada peminat K-drama di Malaysia, pastinya di antara memori awal korang ketika mula-mula obses kepada drama dari Korea Selatan adalah dengan menonton Full House.

Drama lakonan Bi Rain dan Song Hye-Ko dari tahun 2004 itu cukup popular di Malaysia sehinggakan stesen televisyen yang pada waktu itu selalunya menayangkan telenovela dan sinetro mula menayangkan K-drama!

Happy 39th Birthday Bi Rain! Ini Rahsianya Kekal Bertenaga Seperti 20-an

Full House merupakan gabungan sempurna semua perkara yang menjadikan sesebuah K-drama itu begitu diminati. Ini termasuklah pilihan pelakon lelaki utamanya yang diterujai oleh Bi Rain.

Kini setelah menginjak ke usia 39 tahun pada hari ini (Happy Birthday!), Rain masih kelihatan seperti ketika dia masih berlakon pada usia 20-an. Tetap aktif bersukan, menari dan melakukan persembahan menerusi program televisyen, apa sebenarnya rahsia Rain?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by RAIN♥ (@rain_oppa)

Jika hendak bercakap tentang penjagaan wajah dan rambut, cara yang dilakukan Rain tidak jauh berbeza dengan selebriti Korea lain. Memang banyak masa, wang dan produk yang perlu dilaburkan untuk mengekal kecantikan serta ketampanan wajah. Malah, mereka amat berdisplin dalam soal pemakanan yang mempengaruhi keadaan kulit kita.

Namun dari segi senaman, Rain mempunyai rutin istimewa yang tidak diikuti oleh ramai selebriti lain.

Pelakon Ninja Assassin itu pernah berkongsi caranya menurunkan berat badan sehingga 10 kilogram pada tahun lepas!

“Saya mengambil masa 3 bulan (untuk menurunkan berat badan) dan kini saya gembira dengan berat sekarang,” catatnya menerusi muat naik di Instagram.

IKLAN

Seperti dijanjikan, Rain berkongsi rahsianya itu menerusi sesi di V-Live.

Dengan bantuan program latihan bernama Tababta yang popular di Korea Selatan, Rain hanya memakan masa 4 ke 6 minit saja untuk menghabiskannya.

via GIPHY

Tababta ialah latihan berintensiti tinggi yang terdiri daripada 8 pusingan senaman dan setiap satu dibezakan dengan waktu rehat selama 20 saat dan 10 saat.

Nampak je macam sekejap tetapi Tababta akan memaksa badan kita hingga ke kudrat terakhir demi membakar kalori dan meningkatkan prestasi atletik badan serta metabolisma.

IKLAN

Ini merupakan lapan jenis senaman yang dilakukan dalam setiap pusingan Tababta untuk korang sendiri cuba. Untung-untung ketika korang menghampiri usia 40 tahun, korang masih aktif seperti Rain!

1. Jumping Jacks

2. Jump Squats

3. Push Up

4. Dumbbell Single Arm Curls

IKLAN

5. Full Burpees

6. Mountain Climber

7. Lying Body Weight Superman

8. Overhead Weighted Sit Up

*

Apa lagi guys, cubalah!

Sambil itu, ikuti apa pula diet Rain sebelum dan selepas dia bersenam :

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI