Foto: Australian Traveller

Ramai yang mengeluh apabila penerbangan mereka delayed dan terpaksa menunggu beberapa jam sebelum boleh menaiki pesawat.

Kadangkala, kelewatannya bukan setakat 30 minit tetapi ada juga sehingga penerbangan terpaksa dibatalkan atas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan. Namun begitu, tidak semua orang tahu kenapa waktu perjalanan flight mereka tergendela. Betul tak?

Ini Sebab Kenapa Flight Selalu Delay, Ketahui Hak Korang Sebagai Penumpang
Foto: The Jakarta Post

Sebenarnya, syarikat penerbangan bukan sewenang-wenangnya ingin melewatkan penerbangan tetapi atas beberapa faktor berikut:

1. Cuaca buruk

Hujan yang sangat lebat, petir dan angin yang sangat kencang, bahkan asap tebal juga adaah situasi cuaca buruk yang menjadi salah satu penyebab utama mengapa penerbangan terpaksa ditunda.

Jika situasi ini berlaku, korang hendaklah bersabar dan menunggu sehingga cuaca baik. Untuk persediaan awal, korang juga boleh melihat terlebih dahulu situasi cuaca melalui internet tentang waktu penerbangan mengikut tarikh berlepas.

2. Kru penerbangan/kakitangan pekerja

IKLAN

Hal ini juga menjadi salah satu sebab kenapa flight korang delay dari pengisian bahan bakar yang lambat, kerosakan/pemeliharaan secara drastik, penggantian jadual kru, pembersihan pesawat, pengangkutan/ masalah bagasi dan lain-lain disebabkan oleh pihak kru penerbangan seperti flight attendant, juruterbang dan co-pilot.

Ini Sebab Kenapa Flight Selalu Delay, Ketahui Hak Korang Sebagai Penumpang

3. Lalu lintas

Kesesakan lalu lintas bukan hanya berlaku di jalan raya, malah ia juga boleh terjadi di ruang udara juga. Walaupun ia sudah pun diaturkan tetapi pasti akan ada masalah yang tidak boleh dielakan sehingga menyebabkan kesesakan lalu lintas.

IKLAN

Lalu lintas menjadi sesak apabila penerbangan yang sebelumnya delayed dan ini menyebabkan kesusahan untuk mengikut jadual take off dan landing yang telah ditetapkan mengakibatkan terminal menjadi huru hara.

Ketahui hak anda

Jika penerbangan ditunda atau dibatalkan, syarikat penerbangan mungkin perlu menyediakan korang pampasan bagi membantu meneruskan perjalanan. Bergantung kepada punca penundaan atau pembatalan, ini antara pampasan yang boleh korang tuntut:

a. Makanan, panggilan telefon dan akses internet (bagi penangguhan selama 2 jam atau lebih)
b. Penginapan hotel dan pengangkutan (untuk penangguhan selama 5 jam atau lebih)
c. Pembayaran balik secara penuh atau penerbangan alternatif (jika penerbangan korang dibatalkan)

Ini Sebab Kenapa Flight Selalu Delay, Ketahui Hak Korang Sebagai Penumpang

IKLAN

Cuma ada satu pengecualian apabila berlaku luar daripada kemampuan manusia yang termasuk risiko keselamatan atau cuaca ekstrem, syarikat penerbangan tidak dapat menjangkanya. Jadi, korang tidak akan menerima pampasan sewajarnya.

So lepas ni jika flight korang delay, jangan pula mengeluh ya. Mungkin ada sesuatu yang berlaku dibelakang tabir dan perlukan penyelenggaran yang baik. Tidak mengapalah kalau lambat sikit, asalkan selamat. Hiks!

Sumber: (1)

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

https://www.youtube.com/watch?v=U985G7cH8a4&t=8s

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI