Percanggahan pendapat sama ada Malaysia sudah bersedia untuk berdepan dengan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) bermula Isnin, esok masih berleluasa.

 

Setelah kerajaan mengumumkan kelonggaran yang bakal diberikan pada Jumaat lalu untuk membenarkan sektor perniagaan berjalan semula seperti biasa, rakyat segera ‘terbelah’ kepada dua kumpulan.

Satu tentunya kumpulan yang menyambut baik kelonggaran itu demi menjana ekonomi. Satu lagi adalah kumpulan yang risau sekiranya kelonggaran ini diberikan sebelum tiba masa yang sesuai.

Hampir Setengah Juta Rakyat Malaysia Setuju Teruskan PKP, Bersediakah Kita?

IKLAN

Lantas, satu petisyen telah dimulakan di laman web Change.org untuk merayu agar PKP diteruskan untuk beberapa minggu lagi sehingga situasi wabak Covid-19 di Malaysia benar-benar diklasifikasikan sebagai bebas.

Petisyen yang dimulakan oleh Rakyat Malaysia Prihatin kepada Kerajaan Malaysia ini menyenaraikan beberapa sebab di sebalik kerisauan yang mereka alami apabila kerajaan bakal membenarkan kelonggaran untuk rakyat mulai keluar esok.

Ini kerana mereka telah melihat contoh bagaimana negara lain yang terpaksa mengetatkan semula tempoh kuarantin mereka selepas kelonggaran diberi. Lalu mereka enggan melihat jika kesilapan yang sama berulang di Malaysia walaupun kadar peningkatan kes Covid-19 telah berjaya distabilkan.

Hampir Setengah Juta Rakyat Malaysia Setuju Teruskan PKP, Bersediakah Kita?
Korang rasa perlu sign? KLIK

Mereka juga enggan barisan hadapan di Malaysia kembali dalam zon keletihan SEKIRANYA benar rakyat Malaysia tidak mampu untuk memenuhi tuntutan bersyarat yang digariskan oleh kerajaan.

IKLAN

Ini secara tidak langsung boleh menjejaskan soal kesihatan dan kebajikan pekerja walaupun faktor ekonomi negara dipentingkan.

*

Apa pendapat korang?

IKLAN

Adakah rakyat Malaysia boleh mendisplinkan diri dengan syarat jarak sosial?

Jangan Enjoy Sangat, Ini 23 Benda Yang Tak Boleh Buat Dan Kena Patuhi Sepanjang PKPB

 

 

 

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI