Kejadian mengejutkan beberapa hari lalu di set penggambaran filem berjudul Rust di New Mexico, Amerika Syarikat telah mendapat perhatian pemerhati dunia seni Hollywood.

Bagi korang yang belum mengetahui mengenai kejadian tersebut, ia membabitkan pelakon Alec Baldwin, 63. Beliau dilaporkan tidak sengaja menembak mati seorang juru sinematografi wanita bernama Halyna Hutchins dan mencederakan pengarah filemnya, Joel Souza semasa dia mencuba prop pistol yang telah diberikan kepadanya.

Hailey Bieber Akhirnya Bersuara Tentang Insiden Pakciknya, Alec Baldwin Tertembak Kru
Alec Baldwin dilihat kecewa dan bergegas untuk membantu dua orang mangsa semasa dia berada di set penggambaran Rust. Sumber Foto : Page 6

Tanpa mengetahui pistol tersebut merupakan pistol sebenar yang mengandungi peluru, pelakon yang popular dengan program Saturday Night Live itu mencubanya di belakang tabir. Tembakan yang tidak disengajakan itu akhirnya mengenai dua orang mangsa tersebut.

Malangnya selepas mereka berdua diterbangkan ke Hospital Universiti New Mexico di Albuquerque, Halyna tidak dapat diselamatkan. Manakala, Joel pula telah dibenarkan keluar dari hospital beberapa hari selepas hari kejadian.

Hailey Bieber Akhirnya Bersuara Tentang Insiden Pakciknya, Alec Baldwin Tertembak Kru
Juru sinematografi wanita bernama Halyna Hutchins yang maut selepas kejadian di set penggambaran filem Rust. Sumber Foto : Page 6

Insiden ini sekaligus telah membuka mata penggiat seni di Hollywood berkenaan keadaan bekerja di set penggambaran dan faktor keselamatan semua orang yang terlibat sama ada di hadapan kamera atau di sebalik tabir.

IKLAN

Kenyataan rasmi daripada produksi filem di mana Alec merupakan pelakon dan penerbitnya berkata, “Seluruh pelakon dan kru amat-amat berdukacita di atas tragedi yang berlaku pada hari ini, dan kami ucapkan takziah kepada ahli keluarga Halyna dan mereka yang menyayanginya.”

 

Anak Saudara Akhirnya Bersuara

Seperti yang diketahui oleh peminat Alec, keluarga Baldwin merupakan di antara keluarga penggiat seni hiburan yang cukup popular di Amerika Syarikat. Bukan hanya Alec yang berjaya menempa nama sebagai insan tersohor di sana.

IKLAN

Adik beradik Alec sendiri yang terdiri daripada 4 orang lelaki juga merupakan pelakon, penerbit, pengarah dan penulis skrip seperti Daniel Leroy Baldwin, William Joseph Baldwin dan Stephen Andrew Baldwin. Anak perempuan Alec iaitu Ireland Eliesse Baldwin juga telah berkecimpung dalam dunia fesyen sebagai model.

Namun, nama Hailey Rhode Bieber semestinya lebih popular berbanding Ireland. Sebagai seorang model, sosialit dan isteri kepada Justin Bieber, anak saudara Alec ini juga merupakan anak kepada Stephen Baldwin.

Hailey Bieber Akhirnya Bersuara Tentang Insiden Pakciknya, Alec Baldwin Tertembak Kru
Sumber Foto : Instagram @haileybieber

Berhubung tragedi ini, Hailey telah mengambil masa beberapa hari sebelum memberikan responnya. Kata Hailey menerusi hantaran Instagram Story:

IKLAN

“Saya ingin kirimkan kasih sayang saya kepada keluarga Hutchins.

“Ini adalah tragedi yang sukar untuk dibayangkan dan dahsyat. Saya juga berharap agar Joel Souza pulih dengan segera. Saya benar-benar kasihani semua orang yang terlibat.”

Hailey Bieber Akhirnya Bersuara Tentang Insiden Pakciknya, Alec Baldwin Tertembak Kru
Sumber Foto : Instagram @haileybieber

*

Buat masa ini, kertas siasatan telahpun dibuka oleh pegawai berkuasa di sana. Para detektif juga dilaporkan telah memanggil saksi di tempat kejadian untuk memberi gambaran yang lebih jelas mengenai situasi sebenar semasa tragedi tersebut berlaku.

ARTIKEL BERKAITAN : Gadis 25 Tahun Dari Malaysia Mati Ditembak Ketika Memandu Di AS – REMAJA

BACA LAGI : Lagi Sekolah Di AS Berdepan Kes Tembakan, Kali Ini Babitkan Bekas Murid – REMAJA

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI