Tidak dinafikan lipas merupakan antara serangga yang paling ditakuti kerana ‘kebolehannya’ untuk terbang dan bergerak laju. Sebenarnya mungkin bukan takut, tetapi lebih kepada geli terhadap serangga ini.

Betul tak?

Terdapat kira-kira 4,500 spesies lipas dan 30 daripadanya dikaitkan dengan tempat tinggal manusia. Lipas boleh menyorok dan meloloskan diri melalui tempat yang sempit kerana ia boleh meleperkan tubuhnya sehingga 3 milimeter sahaja.

Guna Petua Biasa Tak Berkesan, Wanita Ini Kongsi Tip Bunuh Lipas Dalam Kereta Guna Spray
Foto: Erik Karits

BACA: Kemampuan Berlari Sepantas 320km/j, Ini 8 Fakta Lipas Yang Mungkin Korang Tak Tahu

Ramai orang takut kepada lipas terbang, tapi mungkin ramai yang akan lebih takut kepada lipas melompat. Ada spesis lipas di Afrika Selatan yang boleh melompat seperti belalang.

Mana tak seram kan?

IKLAN

Disebabkan itu, ramai yang sanggup melakukan pelbagai ikhtiar untuk membunuh lipas, bukan sahaja di dalam rumah, malah paling ditakuti jika serangga itu ‘hidup’ di dalam kereta.

BACA: Gua Lipas Terbesar Terletak Di Sabah, Berani Tak Nak Jejak?

Nah, bagi korang yang mencari cara untuk ‘membunuh’ lipas di dalam kereta, korang boleh cuba cara seperti yang telah dikongsikan oleh seorang pengguna Twitter. Dikenali sebagai Siti Share, sebelum ini dia telah menggunakan petua majerin dan minyak namun tiada lipas yang keluar.

IKLAN

Namun, setelah menggunakan satu produk semburan ini rupa-rupanya banyak lipas yang ada dalam keretanya. Jelasnya, spray yang digunakan itu memang untuk nyamuk tetapi juga berkesan untuk membunuh lipas.

Guna Petua Biasa Tak Berkesan, Wanita Ini Kongsi Tip Bunuh Lipas Dalam Kereta Guna Spray
Sumber: Twitter @sharingbysiti

Cara menggunakannya adalah tutup semua cermin kereta, lapik tisu atau kain pada bawah seat kereta, kemudian spray dua hingga tiga kali dan biarkan semalaman.

Esoknya, korang boleh lihat hasilnya jika memang kereta korang dipenuhi lipas. Puas hati kan?

IKLAN
Guna Petua Biasa Tak Berkesan, Wanita Ini Kongsi Tip Bunuh Lipas Dalam Kereta Guna Spray
Sumber: Twitter @sharingbysiti

So guys, apa kata korang cuba tip yang telah dikongsikan ini. Mana tahu menjadi kan. Selamat mencuba!

Sumber: (1)

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI