Kredit foto: Instagram Averie Bishop

Sejarah telah tercipta dalam dunia ratu cantik di Texas apabila seorang gadis berketurunan Filipina telah dinobatkan sebagai Miss Texas 2022. Ini merupakan kali pertama gadis Asia-Amerika memenangi mahkota tersebut dalam 85 tahun sejarah penganjuran pertandingan itu.

Averie Bishop, 25, merupakan seorang graduan undang-undang dalam Ijazah Sarjana Muda Sastera dalam Hak Asasi Manusia dan Sosiologi dari Southern Methodist University (SMU). Kemudiannya dia menghadiri SMU Dedman School of Law untuk Ijazah Kedoktoran Juris yang mana dia baru-baru ini memenangi kejohanan Hujah Penutup Tahun Pertama.

Graduan Undang-Undang Jadi Gadis Asia-Amerika Pertama Dinobat Sebagai Miss Texas 2022
Kredit foto: Instagram Averie Bishop

Meninjau ke laman Instagramnya, dia memuat naik gambar kemenangannya dengan kapsyen berbunyi, “Sejarah. Saya merupakan Miss Texas ke-85 anda dan merupakan wanita Asia-Amerika pertama yang bakal mewakiliki negeri Lone Star ini.”

Menerusi kemenangannya ini, dia mendapat hak untuk mewakili Texas ke pertandingan Miss America 2022. Berasal dari Carrolton, Texas, Averie dalam satu temubual bersama media berkata, “Perwakilan menyelamatkan nyawa. Sekian lama saya meyakinkan diri yang saya tidak layak menjadi Miss Texas kerana tiada seorang pun yang kelihatan seperti saya mewakili negeri ini.”

ARTIKEL BERKAITAN: Gadis Keturunan Korea Dinobat Sebagai Miss America 2022

IKLAN
Graduan Undang-Undang Jadi Gadis Asia-Amerika Pertama Dinobat Sebagai Miss Texas 2022
Kredit foto: Instagram Averie Bishop

Selaim bergelar peguam kini, Averi juga merupakan seorang pempengaruh di TikTok. Dia memiliki hampir 800 ribu pengikut yang setia mengikuti kandungan yang dimuat naiknya. Ketika pertandingan Miss Texas berlangsung, dia turut menampilkan kandungan yang mencuit hati di akaun TikToknya dan menerima puluhan ribu tanda suka.

Dek popularitinya, tahun lalu dia telah dilantik sebagai pembangun kandungan untuk inisiatif pembangunan pembelajaran TikTok. Dia menggunakan platform media sosial untuk berhubung dengan pengikutnya dan membincangkan stigma dalam komuniti Asia-Amerika.

IKLAN
Graduan Undang-Undang Jadi Gadis Asia-Amerika Pertama Dinobat Sebagai Miss Texas 2022
Kredit foto: Instagram Averie Bishop

Merupakan ahli Majlis Penasihat Anti-Kebencian Datuk Bandar Eric Johnson, gadis cantik ini juga merupakan pembantu penyelidik untuk Penasihat Am SMU, Felo Yayasan Presiden Ronald Regan, Felo Dasar Kongres A.S. di Washington, D.C., penerima Biasiswa Interscholastic Universiti dan penerima anugerah Women of The Year Muzium Wanita Texas.

Selain daripada pelbagai kerja dan kejayaan hebat yang dikecapnya, sebagai anak seorang imigran, dia turut mengasaskan Yayasan Tulong bersama ibunya pada 2015. Salah satu matlamat organisasi bukan berasaskan keuntungan itu adalah untuk membantu menaja pelajar muda dari kampung dan wilayah terpencil di Filipina dalam bidang pendidikan.

IKLAN

Berjaya mengalahkan 40 peserta lain di pentas Miss Texas, bagaimanakah agaknya prestasi Averie nanti di pentas Miss America 2023 nanti? Kita sama-sama nantikan!

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.