Lewat petang tadi, dunia hiburan Indonesia dan Malaysia dikejutkan dengan perkhabaran penyanyi soul Indonesia, Glenn Fredly yang telah meninggal dunia.

 

Pada usia 44 tahun, Glenn meninggalkan balu, Ayu Mutia dan anak sulung mereka yang baru lahir Februari lalu.

Berita tersebut dimaklumkan oleh rakan rapatnya dan juga penyanyi, Tompi selepas mendiang menghembuskan nafas terakhir di Rumah Sakit Setia Mitra, Jakarta akibat simptom meningitis.

Glenn Fredly Dilapor Meninggal Akibat Meningitis, Ketahui Simptom ‘Tak Kenal Usia’ Ini

IKLAN

Lantas, REMAJA tertanya sekiranya meningitis merupakan sejenis penyakit yang tidak mengenal usia mangsanya.

*

Meningitis terjadi apabila lapisan selaput yang melindungi otak dan sumsum tulang belakang mengalami pembengkakan ataupun radang.

Pembengkakan terjadi kerana jangkitan bakteria atau virus dalam cairan yang mengelilingi otak dan sumsum tulang belakang.

IKLAN

Namun, faktor lain seperti kecederaan, kanser, pengambilan ubatan tertentu dan jenis jangkitan lain juga dapat menyebabkan meningitis.

Glenn Fredly Dilapor Meninggal Akibat Meningitis, Ketahui Simptom ‘Tak Kenal Usia’ Ini

Antara gejala yang dihadapi oleh pesakit termasuklah sakit kepala, batuk, demam sehingga melebihi 38 darjah Celsius, ruam dan tidak sedarkan diri.

Meningitis juga merupakan penyakit yang tidak mengenal usia. Kanak-kanak berusia 12 tahun juga pernah menghidapinya kerana ia tidak ditangani dengan lebih awal.

IKLAN

Bagi golongan remaja pula, meningitis boleh merebak kerana faktor gaya hidup seperti merokok dan minum arak yang boleh meningkatkan risiko.

Bagaimanapun, faktor utama yang menjadi punca pembunuh adalah tahap imunisasi badan yang lemah. Ia akan cepat merebak dan menjadi serius apabila saluran darah mulai menerima jangkitan sepantas tempoh 24-48 jam.

Glenn Fredly Dilapor Meninggal Akibat Meningitis, Ketahui Simptom ‘Tak Kenal Usia’ Ini

Cara pencegahan Meningitis yang dikenal pasti buat masa ini adalah vaksinasi yang selalu diberikan kepada bayi, remaja dan mereka yang selalu berkelana jauh.

Selain itu, penjagaan makanan, minuman, pengambilan suplimen yang sesuai dan mengekalkan stamina pada tahap tertinggi juga membantu kita daripada menghindari Meningitis.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI