Sumber Foto : Angie Bartholomew

 

14 tahun lalu, Angie Bartholomew yang berasal dari Tuaran, Sabah mula menceburi bidang sukan Brazilian Jiu Jitsu.

Brazilian Jiu Jitsu merupakan sejenis sukan tempur yang menjurus kepada pergerakan mencengkam. Apa yang membuatkannya berbeza dengan sukan bela diri lain adalah penekanan kepada gerakan tempur tanah, Lalu, ia membolehkan lawan berbadan kecil untuk bertanding dengan lawan berbadan besar dan berat.

Berbalik kepada Angie, tidak lama selepas itu, dia mengambil keputusan untuk bermastautin di Amerika Syarikat dan masih menetap di sana sehingga kini.

Biarpun sudah berubah lokasi, Angie masih meneruskan minatnya terhadap latihan Brazilian Jiu Jitsu untuk mengekalkan staminanya serta sebagai cara mempertahankan diri apabila perlu.

IKLAN

Hasil ketekunan Angie itu, dia mencatat sejarah baru-baru ini apabila menjadi wanita kelahiran Malaysia pertama yang dianugerahkan dengan tali pinggang hitam Brazilian Jiu Jitsu (BJJ) di Amerika Syarikat.

Angie menerimanya dalam sebuah majlis penganugerahan ringkas di Evolution MMA Academy dekat Naples, Florida pada hujung minggu lalu. Secara tidak langsung, dia turut menerima gelaran ‘profesor’ sebagai pelatih sukan tempur diri.

IKLAN

“Saya tidak sangka akan dianugerahkan dengan tali pinggang hitam ini dan terkejut semasa majlis tersebut.

“Saya telah menaburkan masa dan tenaga sepanjang beberapa tahun berlatih dalam arena Brazilian Jiu Jitsu yang jujurnya didominasi oleh atlet lelaki. Jadi, anugerah ini adalah sesuatu yang amat bermakna untuk saya.”

IKLAN

Angie ingin sekali pulang ke Malaysia dan meneruskan karier sebagai pelatih atlet Brazilian Jiu Jitsu pada peringkat ‘advanced’. Tambahan pula sukan ini semakin mendapat tempat di negara kita. Namun disebabkan situasi pandemik kini, dia perlu menangguhkan perancangannya itu buat sementara waktu.

Begitupun, Angie masih berharap agar lebih ramai remaja perempuan yang berminat untuk menceburi Brazilian Jiu Jitsu. Bukan saja ia melatih badan mereka agar menjadi lebih tegap dan bertenaga, ia juga baik untuk membina kekuatan mental.

Tahniah Angie!

Sumber : (1)