Berpunca dari sikap “fussy” atau “picky” dalam pemakanan menyebabkan remaja berusia 19 tahun disahkan buta dan pekak. Remaja yang berasal dari Bristol ini hanya akan makan kerepek kentang dan sosej sebagai diet.

Gemar Makan ‘Junk Food’ Punca Remaja 19 Tahun Buta Dan Pekak

Keluarga remaja itu juga menyedari sesuatu yang tidak kena apabila beliau mula hilang pendengaran ketika berusia 14 tahun. Penglihatan remaja itu juga semakin buruk dan kini hidup tanpa pekerjaan dan pergaulan sosial akibat diet itu menurut ibunya

IKLAN

Ibunya turut memberitahu bahawa anaknya enggan makan makanan lain, selain memakan kerepek kentang, sosej, daging proses dan roti putih sejak berusia tujuh tahun lagi.

Kajian dari University of Bristol yang mengesahkan Remaja berkenaan mengalami masalah pemakanan dikenali sebagai gangguan pengambilan had makanan (ARFID). Disamping kekurangan zat dan menyebabkan kerosakkan teruk pada saraf optik, keadaan ini juga dikenali sebagai nutritional optic neuropathy (NON).

IKLAN

Gemar Makan ‘Junk Food’ Punca Remaja 19 Tahun Buta Dan Pekak

IKLAN

Mereka yang mengalami keadaan itu kerap mengelakkan makanan dengan tekstur, bau, rasa atau penampilan tertentu atau cuma makan ia pada suhu tertentu, menurut badan kebajikan gangguan pemakanan.

Sumber : Sky news