Pertandingan gaun petang antara sesi penting dalam pertandingan pusingan awal Miss Universe. Semua ternanti-nanti apakah prestasi yang akan dipersembahkan oleh ratu cantik asal bumi Sarawak ini.

Ketika sesi pengenalan gaun petang yang berlangsung di Malaysia, gaun rona biru rekaan Rizman Ruzaini yang diinspirasikan dari kisah dongeng Puteri Sejinjang mendapat reaksi bercampur baur dari pencinta pertandingan ratu cantik tempatan.

Gaun ‘Puteri Santubong’ Francisca Luhong Memukau Di Pentas Miss Universe
Gaun dengan penceritaan Puteri Sejinjang ini menerima reaksi bercampur baur peminat pageant tempatan.

Pagi tadi tepat jam 8 pagi waktu Malaysia, ternyata Francisca mengejutkan semua penonton dengan gaun dengan ilusi kemban belahan tinggi di bahagian tepi penuh hiasan jemeki itu. Ternyata ia bukan gaun yang sama dari apa yang dipersembahkan di Malaysia. Menariknya ia dinamakan Puteri Santubong sebagai lawan kepada Puteri Sejinjang.

Masih lagi direka oleh pereka fesyen yang sama, dalam hantaran di Instagram rumah fesyen tersebut, penjelasan lanjut diberikan. “This monochromatic ombre gown di reka pada September 2020 selepas Francisca di mahkotakan sebagai Miss Universe Malaysia.

IKLAN

Gaun ‘Puteri Santubong’ Francisca Luhong Memukau Di Pentas Miss Universe

“Mengadaptasi kisah saga fairytale Puteri Santubong yang gemar amat menenun kain juga punya pekerti nian putih sebersih hatinya telah disumpah menjadi gunung yang gah di Negari Sarawak setelah berlakunya pergelutan bersama Puteri Sejinjang.

“Taking all that into note, Rizman Ruzaini masih mengekalkan siluet sleek dan demure kepada gaun malam ini memandangkan ratu kita mempunyai aura eksotik yang cukup tersendiri. Rizman Ruzaini believes that Francisca will inject her aura and persona into making this dress truly comes alive with her statuesque features, bright mind and kind soul. Taking the spirit of Santubong herself from the mountains of Borneo to the Universe.

IKLAN
Gaun ‘Puteri Santubong’ Francisca Luhong Memukau Di Pentas Miss Universe
Gaya anggun dan yakin Fran di pentas pusingan awal Miss Universe 2020

“BUNGA TERUNG adalah elemen Borneo utama yang disuntik kala melakar corak ulangan cacahan tatu bersama siluet jam pasir pada gaun bustier adorned by hand sewn intricate ombre bead work by our artisans completing every inch and hugging Francisca’s dangerous curves.”

IKLAN

Adakah Francisca bakal menjadi pemecah kemarau kemaraan Malaysia untuk berada dalam kelompok semi-finalis Miss Universe 2020?

Sama-sama kita nantikan. Untuk pengetahuan pembaca, kali pertama dan terakhir Malaysia berjaya memasuki kelompok semi-finalis adalah pada tahun 1970 menerusi wakilan Josephine Lena Wong.

Sumber foto: Intagram Francisca Luhong & Rizman Ruzaini

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI