Hal ini pasti sangat mengejutkan. Malah ia pasti sesuatu yang sukar diterima oleh kedua ibu bapanya. Hanya disebabkan swab test COVID-19 patah di dalam hidung ketika pemeriksaan dilakukan, seorang kanak-kanak lelaki comel meninggal dunia.

Dalam satu kejadian berlaku di Arab Saudi, seorang kanak-kanak lelaki meninggal dunia di Hospital Umum Shaqra apabila alat swab test hidung patah di dalam hidungnya. Menurut Sabaq News, kanak-kanak kecil ini dibawa ke hospital apabila alami demam tinggi.

Dia kemudian mendapat rawatan untuk memeriksa adakah dirinya terjangkit COVID-19? Namun ketika diperiksa menggunakan alat swsb yang dimasukkan ke hidungnya, alat itu patah di dalam hidungnya sehingga memaksa doktor menggunakan ubat bius untuk melihat di mana kedudukan alat test swab tersebut.

IKLAN

Malangnya, alat swab itu melekat di tekaknya yang membawa akibat kepada kesukarannya bernafas hingga membawa kepada punca kematiannya.

Gara-Gara Swab Test COVID-19 Patah Dalam Hidung, Kanak-Kanak Comel Ini Meninggal

LAGI KES KANAK-KANAK MENINGGAL DUNIA DALAM KEADAAN TRAGIS . BACA SINI

IKLAN

LIDipukul dengan objek tumpul di kepala, Inilah Punca Kematian Adik Adam Yang Disorok Dalam Peti Ais
LAGI : “
Saya Sempat Sambut Kanak-Kanak Sebelum Nampak Tangan Tenggelam”, Saksi Kongsi Malam Tragedi

Dalam pada itu, Gulf News melaporkan, anak kecil tersebut meninggal dunia selepas 24 jam memasuki hospital tersebut. Ayahnya, Abdullah Al Joufan ketika menceritakan detik sedih itu mengakui, awalnya dia menolak agar anaknya dibius untuk melihat di mana alat swab tersebut tetapi para doktor mendesak agar scan dilakukan. Namun ketiadaan doktor pakar yang sedang bercuti menyukarkan pembedahan dilakukan dengan segera untuk menarik swab yang terlekat di tekak anak kecil itu.

IKLAN

Akui Al Joufan, sebaik mengetahui doktor pakar bercuti, dia mahu memindahkan anaknya ke sebuah hospital di Riyadh tetapi malangnya ambulan pula datang lambat. Sebaik ambulan datang, anaknya sudah pun meninggal dunia.

Ekoran kisah ini menjadi viral, bapanya mendapat panggilan telefon dari Menteri Kesihatan Arab Saudi, DR Tawfiq Al Rabiah yang menyampaikan ucapan sedih di atas pemergian anak kecil itu malah salam juga disampaikan dari Pengarah Urusan Kesihatan di Royadh Hassan Al Shahrani. Malah Menteri Kesihatan itu berjanji akan menyiasat kes ini dengan lanjut.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI