Kita semua pernah berdepan dengan situasi ini…

Remaja dan jerawat memang tidak dapat dipisahkan. Bagi individu yang mempunyai muka berjerawat, mesti tangan sentiasa ‘gatal’ nak picit isi yang tumbuh di dalamnya.

Sumber Gambar : Web MD

Mungkin korang tak sedar tindakan memicit jerawat terutama di bahagian Dangerous Triangle atau segitiga bahaya, kita mendedahkan diri kepada bahaya yang boleh mengancam nyawa sendiri.

Menurut laporan The Sun UK, seorang remaja berusia 17 tahun di Filipina, Mary Ann Regacho mengalami kesakitan di muka yang berlanjutan selama beberapa hari selepas memicit “jerawat” dibahagian hidungnya.

IKLAN

Paling mengejutkan ‘jerawat’ tersebut semakin membesar, menjadi benjolan dan merebak di sekitar mukanya! Penyakit misteri itu membuatkan wajahnya berubah dan sukar untuk dikenali.

“Muka saya berubah dan membengkak seperti belon yang ditiup,” kata remaja berusia 17 tahun itu menerusi temu bual.

Kini, benjolan itu telah merebak di seluruh wajah Mary dan turut menjejaskan penglihatannya apabila ia bengkak hingga mencecah ke bahagian matanya.

IKLAN
Sumber Gambar : The Sun.UK

Sebenarnya, Mary tidak berkemampuan untuk menjalani rawatan di pusat perubatan kerana suaminya, Albert Sales tidak mempunyai pendapatan tetap dan hanya bekerja ‘part-time’ di ladang jirannya. Malah, mereka juga memiliki seorang anak yang baru berusia setahun.

Ibu muda berusia 17 tahun itu pernah pergi ke hospital untuk memeriksa keadaan penyakit misterinya tetapi dia tidak mampu untuk membayar kos perubatan yang diperlukan.

IKLAN

Justeru itu, suaminya terpaksa memohon pertolongan orang ramai bagi menjana dana supaya Mary dapat menjalani rawatan dari penyakit misteri yang dihidapinya.

Ishh…dari cantik-cantik terus jadi macam kena sengat serangga kan. Bahaya betul ye, so kalau korang tak nak jadi seperti Mary ni elakkanlah diri daripada menekan atau memecahkan atau mengeluarkan jerawat yang berada dibahagian segitiga muka ini.
Jika ada jerawat yang besar, pergilah berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan terlebih dahulu.

Sumber: The Sun UK