Untitled design - 2019-11-14T113215.438

Sesetengah bandar kian ditenggelami air dek kerana peningkatan paras air laut secara perlahan-lahan di pinggir pantai, sementara kota lain banjir disebabkan mengepam air bawah tanah secara berlebihan yang menjadikan perubahan pada tekanan dan isipadu yang menyebabkan tanah mula tenggelam.


Kanal in Burano Venedig.

Terbaru, Kota Paris merupakan kota cinta yang terkenal di seluruh dunia dilanda ribut kuat membawa hujan lebat melanda Itali menyebabkan kawasan di Venice dan selatan negara itu kini ditenggelami banjir akibat fenomena ‘acqua alta’ atau air pasang paling tinggi dalam tempoh lebih 50 tahun.

IKLAN

Hujan lebat dilaporkan terus melanda pantai barat negara itu dari Tuscany hingga ke wilayah selatan Campania termasuk timur laut Sardinia.

IKLAN

Dataran St Mark di Venice turut tenggelam akibat fenomena ‘acqua alta’ tersebut dan paras banjir mencecah sehingga 1.87 meter (m) hingga menyebabkan penggera amaran banjir terpaksa dibunyikan di bandar terapung tersebut.

IKLAN


“Kami kini berdepan fenomena air pasang yang luar biasa akibat kesan perubahan iklim. Semua pasukan keselamatan digerakkan untuk menangani situasi kecemasan itu,” kata Datuk Bandar Venice, Luigi Brugnaro yang turut bercadang untuk mengisytiharkan darurat bencana.

Difahamkan, sejak fenomena itu mula direkodkan pada 1923, paras air pernah mencecah sehingga 1.94 m pada 1966.

Rasanya penulis baru je tulis artikel barkaitan bandar-bandar yang akan di tenggelami air. Moga tiada apa yang buruk berlaku ‘Kota cinta’ ni.

Sumber : Sinar Harian