Gandingan Henry Golding & Emilia Clarke Dalam Last Christmas Memang Sweet Habis

142
(from left) Tom (Henry Golding) and Kate (Emilia Clarke) in Last Christmas, directed by Paul Feig.

Last Christmas merupakan sebuah lagi filem Hollywood yang boleh dibanggakan oleh rakyat Malaysia kerana dibintangi oleh dua pelakon kelahiran negara, Henry Golding dan Dato' Michelle Yeoh.

Selepas Crazy Rich Asians, korang sekali lagi boleh menonton gandingan dua pelakon bertaraf antarabangsa ini di layar perak.

Filem yang bergenre romantic comedy (rom-com) ini mengisahkan tentang seorang gadis yang bernama Kate (Emilia Clarke) bekerja sebagai elf di sebuah kedai Krismas di London. Kehidupan Kate yang dilihat seperti sering tidak bernasib baik sedikit sebanyak menyuntik elemen komedi dalam filem ini.

Kehadiran Tom dalam kehidupan Kate membuatkannya berubah sedikit demi sedikit untuk menjadi seorang individu yang lebih baik. Walau bagaimanapun, sepertinya hubungan mereka tidak akan berkekalan.

Apa yang pasti, ending filem ini boleh membuatkan korang menangis dalam panggung wayang. Nah, kami tak nak bagi spoiler. Korang kena la tonton sendiri.

Gandingan pelakon mantap

Dari permulaan cerita sahaja, penonton sudah akan terhibur dengan watak Kate yang dilakonkan oleh Emilia Clarke. Seorang gadis ceria yang sering mengundang pelbagai 'masalah'. Merupakan pekerja kepada Santa (Michelle Yeoh), dua watak ini juga dilihat menjadi penarik bagi menguatkan lagi jalan cerita filem ini.

Kehadiran Santa sebagai bos yang selalu memarahi Kate membuatkan kami terfikir tentang karakter typical bos orang Asia yang bersifat garang dan tegas. Scene mereka yang banyak membuatkan penonton di pawagam tergelak.

Oh ya, kehebatan lakonan Henry Golding juga sudah tidak perlu disangkal. Bukan hanya berbekalkan wajah kacak, kami pasti pemuda ini tidak hanya mendapat perhatian oleh peminat di Malaysia, namun di seluruh dunia kerana bakat lakonannya yang semakin dilihat oleh penggiat filem antarabangsa.

Walaupun memegang watak yang bersahaja, namun kehadiran Tom berjaya menyentuh hati kami dan membuatkan penonton sebak.

Kenapa sebak? Ha, korang kenalah tengok sendiri..

Dah nama pun filem genre rom-com, sudah tentulah banyak babak-babak sweet yang dipaparkan dalam filem ini.

Pendek cerita, dia punya sweet memang boleh buat korang tersengih sorang-sorang la. Hiks!

Nak tahu apa kesudahan filem Last Christmas ni, jangan lupa saksikan sendiri di seluruh pawagam tanah air bermula 28 November 2019.