Gagal Dalam Percintaan? 6 Kata-Kata Semangat Untuk ‘Move On’!

672

Kita semua pernah melalui kedukaan dalam kehidupan. Kesedihan selalu hadir tanpa duga. Putus cinta dan sukar melupakan itu sudah menjadi asam garam kehidupan. Kadang-kala cinta yang tidak kesampaian boleh membuatkan kita kemurungan dan tidak ada semangat untuk hidup.

Sebagai insan biasa, setiap dari kita perlu teruskan hidup. Mungkin kamu perlu hadam kata-kata semangat ni, untuk menjadikan kamu kuat dan tabah menghadapi dugaan.

 

1. “Putus cinta bukan bermaksud gagal dalam kehidupan”

Betul tu! Setiap dari kita ada banyak masa untuk explore benda baru. Jangan jadikan cinta yang tak kesampaian itu satu titik pengakhiran dalam kehidupan. BIG NO!

 

2. “Aku cantik/kacak, berpelajaran tinggi, ada lagi yang lebih baik dari si dia. Chill je.”

Terapkan positive vibe dalam diri kamu. Sekali sekala bangga diri tu tak salah, cuma jangan keterlaluan sangatlah. Cukup untuk menghilangkan rasa murung.

 

3. “Ada berjuta manusia di atas dunia ni, keep searching

Yup! Keep searching. Banyak contoh yang boleh kamu jadikan panduan. Contohnya pasangan Nick Jonas dan Priyanka Chopra. Siapa sangka warganegara India akan bertemu jodoh dengan mat salleh. Begitu juga dengan pasangan Prince Harry dan Meghan Markle. Mungkin kamu ada peluang untuk berkahwin dengan anak raja? Positive!

 

4. “Single pun okay what?!”

Jangan hanya menganggap orang yang bercinta sahaja boleh bahagia. Single pun bahagia juga.

 

5. “Don’t give up!

Kerana satu percintaan tidak berjaya tak bermakna masa depan cinta kamu malap selamanya. Sentiasa buka ruang untuk menerima cinta baru.

 

6. “Kesedihan tu Allah bagi…”

Semua yang kamu hadapi ketika ini adalah ujian daripadaNya. Perasaan gembira dan sedih itu juga datang daripadaNya. Jadi, tidak salah untuk anda berasa sedih untuk seketika. Jangan pura-pura happy, jadi diri sendiri. Dengan IzinNya, perasaan sedih itu akan berlalu pergi dengan sendirinya, dan digantikan dengan perasaan gembira.