Penularan wabak Covid-19 (gelaran baru untuk Coronavirus) nyata telah memberi impak besar kepada industri pelancongan seluruh dunia.

Kerajaan China sendiri mengarahkan larangan keluar dari lebih 30 buah bandar di China.

Semenanjung Malaysia pula menetapkan larangan masuk sementara kepada pelawat dari daerah Hubei, China manakala Sabah serta Sarawak sebulat suara melarang warganegara China memasuki negeri mereka.

Sedikit sebanyak, larangan yang dikenakan ini menjejaskan kepada promosi Tahun Melawat Malaysia 2020 sekurang-kurangnya untuk suku pertama tahun ini.

Sejak 2017, China memberikan jumlah terbesar pelawat ke Selangor. Namun disebabkan wabak tersebut, kerajaan negeri akan menumpukan kepada kemasukan pelancong dalam negeri yang tidak terjejas daripada risiko kesihatan.

IKLAN

Tinjauan penulis di Lapangan Terbang Antarabangsa (KLIA 2) pada hari ini menunjukkan keadaan lengang di balai berlepas, sekitar tengah malam.

[ FOTO ] KLIA 2 ‘Kosong’ Tak Seperti Biasa, Covid-19 Impak Tahun Melawat Malaysia

[ FOTO ] KLIA 2 ‘Kosong’ Tak Seperti Biasa, Covid-19 Impak Tahun Melawat Malaysia

Tidak seperti kebiasaan di mana pelawat masih sibuk di kawasan check-in, ia menandakan kurangnya jumlah pelawat ke Malaysia serta Selangor buat masa ini.

IKLAN

[ FOTO ] KLIA 2 ‘Kosong’ Tak Seperti Biasa, Covid-19 Impak Tahun Melawat Malaysia

Keputusan Korea Selatan yang menasihatkan rakyat negara mereka untuk tidak melawat Malaysia kerana wabak ini juga mengeruhkan lagi situasi.

*

Untuk membantu menyelesaikan kemelut ini, Kementerian Pelancongan, Seni & Budaya akan memberi fokus kepada pasaran Asean terutamanya pelawat dari Indonesia, Thailand dan Singapura kerana jarak dekat negara jiran dengan Malaysia.

IKLAN

Malah menurut kementerian, 70 peratus daripada jumlah kemasukan pelancong buat masa ini adalah dari rantau Asean.

*

Bagi korang yang akan ke luar negara, ini di antara tip oleh REMAJA.

5 Tip Bercuti Ke Luar Negara Ketika Musim Virus Corona, Kaki Travel Wajib Alert!

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI