Keputusan Sijil Pelajaran Malaysia sudah pun diumumkan hari ini dan apa yang buat Remaja lebih excited adalah salah seorang finalis Hero Remaja 2020, Hariz merupakan calon SPM 2019.

Seawal jam 10 pagi tadi, team Remaja sudah pun berada di Sekolah Menengah Kebangsaan Puncak Alam bagi membuat liputan secara langsung momen-momen Hariz menerima keputusan SPM. Ditemani oleh ibunya, Hariz kelihatan tenang dan gembira kerana dapat bertemu dengan rakan-rakan sekolah.

Finalis Hero Remaja 2020, Hariz Peroleh Keputusan 5A Dalam SPM

“Alhamdulillah hari ini Hariz ditemani Mommy untuk ambil keputusan SPM di sekolah. Walaupun nervous, tapi bila ada Mommy Hariz rasa tenang dan bersemangat,” jelas anak ketiga daripada empat beradik ini.

Finalis Hero Remaja ini mendapat perhatian sewaktu mengambil keputusan di dewan sekolah dan ramai kawan-kawan dan guru yang menyapa Hariz setibanya di di tempat tersebut,

IKLAN
Finalis Hero Remaja 2020, Hariz Peroleh Keputusan 5A Dalam SPM
Sebahagian daripada rakan-rakannya di sekolah

Keputusan yang diperoleh amat mengejutkan ibunya kerana anak muda ini mendapat 5A dalam peperiksaan SPM.

“Alhamdulillah saya tak sangka sebenarnya Hariz dapat keputusan begini. Ketika masuk ke sekolah menengah, prestasi akademiknya agak menurun berbanding di sekolah rendah. Ini kerana dia seorang pelajar yang aktif dalam bidang sukan. Jadi, masanya lebih banyak melakukan aktiviti-aktiviti luar. Namun, saya berbangga dengan keputusannya hari ini,” jelas ibu Hariz.

Menerima keputusan A dalam mata pelajaran Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Matematik, Fizik dan Sains Komputer, Hariz bercadang untuk meneruskan pelajarannya ke peringkat lebih tinggi.

IKLAN

“InsyaAllah selepas ini saya mahu melanjutkan pelajaran dalam bidang Civil Engineering kerana ingin mengikut jejak langkah ayah. Doakan saya berjaya dan saya tetap akan meneruskan impian untuk menjadi anak seni walaupun sudah sambung belajar nanti,”

“Saya akan cuba untuk membahagikan masa di antara belajar dan kerjaya, dan jika ada masa terluang, saya pasti akan menghadiri casting drama atau pun iklan komersil,” jawab Hariz lagi.

IKLAN
Finalis Hero Remaja 2020, Hariz Peroleh Keputusan 5A Dalam SPM
Bersama salah seorang guru di SMK Puncak Alam

Sempat berjumpa dengan guru kesayangannya, Puan Nurul Hidayah yang merupakan guru yang membimbangnya dalam Kelab Sidang Redaksi, kami turut bertanyakan kepada Puan Hidayah bagaimana agaknya sikap Hariz disekolah.

“Bagaimana anda melihat dia di Instagram, begitulah Hariz ketika di sekolah. Tapi, ada sisi Hariz yang tidak ramai yang tahu dan itu biarlah saya simpan sendiri. Hehe! Saya berharap agar Hariz berjaya dalam setiap apa yang dilakukan dan jangan lupakan kami disini,” jelas Puan Hidayah.

Menggambarkan Hariz dalam tiga personaliti dirinya, guru ini mengatakan Hariz seorang yang sweet, serius dan boleh dipercayai. Wah, rupanya Hariz ni sweet orangnya ya. Hiks!

Apa-apa pun Remaja ingin mengucapkan setinggi-tinggi tahniah dan semoga Hariz dapat mencapai segala impiannya di masa hadapan.