Hari ini, satu lagi sejarah akan direkodkan apabila kita semua berpeluang untuk menyaksikan fenomena ‘Super Blue Blood Moon’ atau gerhana bulan penuh.

ARTIKEL BERKAITAN : “Muka Anak Hitam Sebelah Kalau Ibu Hamil Pandang” Mitos Tentang Fenomena Gerhana Bulan Yang Bakal Berlaku Esok. Apa Lagi Yang Pelik Pada Orang Dulu-Dulu…

Fenomena ini berlaku apabila matahari, bumi dan bulan berada pada kedudukan sebaris dan keseluruhan bulan merentasi bayangan umbra bumi.

Fenomena Gerhana Bulan Penuh, JAWI Saran Masjid & Surau Adakan Solat Sunat

Hal ini turut dikongsikan oleh Agensi Angkasa Malaysia (MYSA) bahawa bulan bakal berada pada kedudukan yang paling jauh dari bumi (apogee) iaitu pada jarak 404,923 kilometer (km).

Untuk info, fenomena ini dapat dilihat secara keseluruhan di Asia, Australia, Amerika Utara dan Selatan serta sebahagian utara dan timur Eropah. Malah di Malaysia, fenomena Gerhana Bulan Penuh ini berlaku mulai jam 4.02 petang dan berakhir pada jam 9.56 malam waktu tempatan,” jelas MYSA dalam kenyataan tersebut.

Solat Sunat dan Khutbah

IKLAN

Sehubungan dengan itu, Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) menyeru agar masjid dan surau di sekitar Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya untuk mengadakan solat sunat dan khutbah gerhana bersempena Gerhana Bulan Penuh hari ini.

 

Dalam satu kenyataan yang dimuat naik di laman rasmi Twitter, Jawi memaklumkan fenomena itu bakal berlaku pada hari Selasa pada jam 6.54 petang hingga 8.49 malam.

IKLAN

“JAWI menyarankan agar semua masjid, surau Jumaat dan surau di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya melaksanakan solat sunat serta Khutbah Gerhana,” maklum JAWI.

Fenomena Gerhana Bulan Penuh, JAWI Saran Masjid & Surau Adakan Solat Sunat

Untuk pengetahuan, Gerhana Bulan Penuh ini merupakan central lunar eclipse, iaitu gerhana bulan yang berlaku apabila cakera Bulan melalui paksi bayang umbra Bumi yang berada di tengah-tengah bayang umbra Bumi.

Central lunar eclipse merupakan gerhana penuh yang mempunyai nilai magnitud umbra yang tinggi, tempoh yang panjang dan nilai gamma yang rendah.

IKLAN

Difahamkan, magnitud umbra pada kali ini ialah 1.3607 dan nilai Gamma adalah 0.2570 dengan tempoh gerhana penuh maksimum adalah selama 85.7 minit.

ARTIKEL BERKAITAN : Masih Sempat Untuk Solat Sunat Gerhana, Sekarang Hingga Jam..

Sumber: JAWIAgensi Angkasa Malaysia (MYSA)

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI