Ramai orang teruja untuk kelihatan kurus. Ada mengamalkan diet Atkins, diet ketat malah sanggup mengambil pelbagai suplemen tambahan demi untuk kelihatan kurus tanpa tahu apa isi kandungan produk diambil.

Lebih teruk syarikat-syarikat pengeluar juga mengambil kesempatan atas testimonial dengan memaparkan kejayaan individu memiliki bentuk badan idaman dan masa yang sama cuba memanipulasi kecenderungan orang ramai demi mengaut keuntungan tinggi.

Mungkin selepas membaca tulisan Pakar Perunding Perubatan, Dr Rafidah Abdulah ini khususnya tentang TEH HIJAU, jika sebelum ini ramai mempercayai teh ini mampu menguruskan berat badan dengan sangat cepat tanpa perlu bersenam, mungkin boleh memikirkan sedalam-dalamnya. Sebaiknya sebelum mempercayai sesuatu poduk, buatlah dulu kajian mendalam kerana kalau sakit, kita juga yang menanggung akibatnya. Baca tulisannya di entri fbnya.

Teh hijau kuruskan anda, tanpa jaga pemakanan & senaman?
Jawapannya mengarut.
Kalau ada pun, SANGAT SEDIKIT kesannya. Tak payahlah buang duit.
Terutamanya di Malaysia ini, entah apa bahan di campur kan ke dalam produk tersebut.

IKLAN

Saya serta kan kajian yang telah diterbitkan oleh Cochrane review. Kajian jenis systematic review adalah yang terbaik; menggabungkan kesemua kajian yang ada, menganalisa setiap satu terutamanya kualiti setiap kajian. Kesimpulan akan dilakukan setelah kesemuanya diteliti dan di analisa. Bukan suka-suki macam apa yang jurujual kata ya. Petik google, petik majalah.

Kami tak main google. Banyak fakta mengarut di situ. Kalau nak sangat google, mohon guna google scholar. Akan keluar artikel yang berilmiah sedikit.
Jadi, mengikut keputusan systematic review ini: dalam 1030 orang yang mengambil green tea, pengurangan berat badan hanya antara -3.5 hingga -0.2kg sahaja. Itupun paling kurang waktu kajian 3 bulan.
Ya. TIGA BULAN.

IKLAN

IKLAN


Jadi, mana-mana jurujual kata kurang 10kg dalam seminggu itu nampak sangat MENGARUT. Tidak ada teh hijau atau apa-apa produk pun yang boleh ada efek begitu KECUALI ada bahan lain yang di campur bersamanya. Antara yang selalu di campur (terutamanya dalam produk) untuk mendapat efek kurus cepat adalah bahan dinamakan SIBUTRAMINE. Dah banyak dah produk didapati campuran ini.
Boleh baca https://www.facebook.com/mohd.dziehan/posts/10156265049682630

Jadi, kesimpulannya jika ada yang jual kepada anda produk bagi kurus, mohon hati-hati.
Ianya adalah MENGARUT. Tak payahlah nak risikokan nyawa anda mengambil produk yang tidak ada efek pun. Pakai kasut, pergi jalan-jalan beriadah diluar rumah tu.
Takkan dah menelan makanan sedap lebih 20 tahun, nak kurus dalam seminggu? Lemak pun dah tepu dah.
Praktik gaya hidup sihat.
Jom kurus dengan cara sihat ?

Rafidah Abdullah
Pakar Perunding Perubatan