lelaki 1

 

Penulis pasti, pembaca lelaki yang baru saja klik ke artikel ini tidak bersetuju dengan kenyataan di atas!

Namun, semakin lama semakin kerap pula kami lihat kes lelaki yang selalu menggunakan media sosial untuk meluahkan perasaan yang terbuku di hati. Tak kisahlah di Facebook, Instagram, Twitter (melambak!) dan di mana-mana ruangan status yang ada.

Lelaki semakin terbuka untuk – dalam bahasa mudahnya – ‘meroyan’ atau merintih apabila dilanda masalah.

Fakta Atau Auta? Lelaki Ternyata Lebih LEMAH Mentaliti Berbanding Perempuan

Lalu, kami tertanya jika benar perempuan sebenarnya mempunyai mentaliti yang lebih kuat berbanding lelaki?

Cuba lihat 5 pendapat daripada REMAJA ini.

 

01

Korang pernah tontonkah klip jawapan Miss Universe 2008, Dayana Mendoza di YouTube?

IKLAN

Jawapan kemenangan Dayana menjawab salah satu fakta mengapa perempuan lebih kuat dari segi mental.

“Men think that the fastest way to go to a point is to go straight. Women know that the faster way to go to a point is go the curves and fix every curls.”

 

02

Perempuan mempunyai inisiatif untuk mengambil tahu dari sekecil-kecil perkara sehingga yang terbesar. Jadi perempuan akan lebih bersedia dari segi mental apabila sesuatu yang mengejutkan terjadi.

 

IKLAN

03

Semua orang tahu bahawa perempuan lebih beremosi. Sudah azali, kaum Hawa sememangnya seperti itu. Emosi boleh menjadi satu kelebihan dan kekurangan. Namun disebabkan perempuan sudah terbiasa dilanda ‘serangan’ emosi yang tidak stabil, jadi mereka sudah mempunyai pengalaman untuk ‘handle’ kejutan dalam hidup.

Fakta Atau Auta? Lelaki Ternyata Lebih LEMAH Mentaliti Berbanding Perempuan

 

04

Nampak saja lelaki ini kuat dan ‘sado’ dari luaran. Tetapi hakikatnya, mereka ini teramatlah manja dan mengharapkan kasih sayang daripada orang terdekat dengan mereka. Korang biasa kan apabila abang dan adik lelaki sendiri cukup manja dengan ibu ataupun diri korang. Jadi lelaki ini sebenarnya mempunyai hati yang lebih mudah tersentuh dek kerana layanan manja.

Hati tisu ke tu bro? Hehe!

 

IKLAN

05

Akhir sekali, satu sebab yang membuatkan lelaki akan ‘meletup’ secara tiba-tiba adalah kerana lelaki sering memendam rasa. Tidak seperti perempuan yang suka bercerita perihal masalah mereka kepada kawan dan adik-beradik, lelaki tidak begitu terbuka dalam hal ini.

Fakta Atau Auta? Lelaki Ternyata Lebih LEMAH Mentaliti Berbanding Perempuan

Lalu bila terlalu lama sudah memendam, lelaki mampu untuk tiba-tiba naik darah dan dilihat kurang kuat dari segi mentaliti.

*

Haa, ada lelaki yang tak setuju ke tu..?

Relax, relax.. Mungkin korang ingin dapatkan tip relationship daripada pasangan filem To All The Boys I’ve Loved Before ini.

[ EKSKLUSIF ] 5 Tip #RelationshipGoals Oleh Noah Centineo & Lana Condor Kepada REMAJA

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI