Aplikasi laman media sosial video pendek bukan lagi perkara baru. Namun setiap satu daripadanya mempunyai keunikan tersendiri dan mampu menarik minat pengguna terutamanya dari golongan muda.

Facebook Lancarkan Lasso Apps Yang Bakal Jadi Pesaing TikTok
Lasso vs TikTo

Sutau ketika dahulu aplikasi Vines yang memaparkan video berdurasi 6 saat cukup popular. Selepas ia ‘berkubur’, ramai yang beralih kepada Snapchat. Kemudian Instagram pula memperkenalkan ‘Stories’ di dalam aplikasinya di mana setiap user boleh berkongsi video atau foto berdurasi pendek.

Namun sejak kebelakangan ini apps TikTok pula menjadi kegilaan ramai bukan sahaja di negara kita tetapi sudah mula popular di banyak negara termasuklah di Ameriks Syarikat.

Facebook Lancarkan Lasso Apps Yang Bakal Jadi Pesaing TikTok
Sebuah lagi laman media sosial terbaru, Lasso!
Facebook Lancarkan Lasso Apps Yang Bakal Jadi Pesaing TikTok
Explore dan sahut cabaran Internet… maybe ada challenge baru nanti?

Menyedari populariti TikTok yang semakin ‘menggila’, Facebook telah mengambil langkah dengan memperkenalkan Lasso. Menurut sumber ia merupakan aplikasi yang dijangka bakal memberikan saingan kepada TikTok, apps video 15 saat yang telah bergabung dengan Musical.ly.

IKLAN

BACA: Hasilkan Foto IG Menarik Dengan 7 Teknik Mudah Ini!

Lasso diperkenalkan sebagai langkah mereka untuk mememangi hati golongan muda kerana menurut tinjauan hanya separuh daripada golongan tersebut masih menggunakan Facebook. Dengan lambakan pengguna yang lebih dewasa dan berusia di Facebook, ramai golongan muda mula lari daripada Facebook dan beralih ke laman media sosial yang lain.

IKLAN
Facebook Lancarkan Lasso Apps Yang Bakal Jadi Pesaing TikTok
Katanya sarat dengan pelbagai genre muzik dan sound effect
Facebook Lancarkan Lasso Apps Yang Bakal Jadi Pesaing TikTok
Dan semestinya aplikasi kamera yang dilengkapi pelnagai tools dan effects

Menerusi Lasso, pengguna boleh merakamkan video untuk menari, menyanyi atau lip-syncing; sama seperti yang popular menerusi TikTok. Ia juga memberi pengguna untuk merakamkan video pendek seperti Vines dahulu.

Jelas Facebook, Lasso merupakan stand alone app untuk video pendek berbentuk hiburan dan pelbagai genre dari kecantikan, kesihatan dan komedi.

IKLAN

Korang boleh menggunakan ID yang sama menerusi Instagram dan Facebook untuk Log In atau membuka akauan baru Lasso. Hashtag juga digunakan sebagai ruang untuk korang berkongsi video dan explore content yang bergenre sama. Koleksi lagu serta kesan bunyi khas unik juga cukup banyak tersedia di dalam apps Lasso. Dan ia juga boleh dikongsi secara terus ke Facebook Story.

Lasso kini boleh dimuat naik di Google Play dan App Store untuk pengguna Android dan juga iOS.

Apa pendapat korang? Adakah Lasso mampu menandingi kehebatan serta populariti TikTok?