Ahhh, sebut sahaja taugeh REMAJA pastim korang akan terbahagi kepada dua kem. Sama ada korang akan suka atau tidak suka sama sekali taugeh.

Bagi orang yang gemar makan taugeh ia merupakan sejenis sayuran biasa dan no big deal pun kewujudannya dalam menu makanan terutama dalam mee goreng, kuetiau goreng dan sup.

Tapi bagi orang yang tidak suka taugeh, ia bolehlah kita ibaratkan sebagai kryptonite bagi mereka. Tiada tolenrasi and a big NO to taugeh dalam makanan mereka. Malah ada yang sanggup tak sentuh langsung makanan kalau terdapat taugeh dalam masakan.

Kenapakah sayuran ringkas yang tidaklah mempunyai rasa pahit atau jengkel ini cukup untuk membuatkan ramai yang tak suka kepadanya? Sebab tak ada sebarang rasa atau bagaimana?

Terpulanglah pada selera masing-masing. Tapi tahukah korang bahawa taugeh mempunyai khasiatnya yang tersendiri dan memberi banyak kelebihan terutamanya kepada golongan wanita? Nak tahu apakah khasiatnya jom ikutinya di bawah.

MENCEGAH KANSER PAYUDARA

Ewww, Taugeh? Tapi Tahukah Korang Bahawa Taugeh Ada 5 Khasiat Berguna

IKLAN

Antara zat yang terkandung dalam taugeh ialah vitamin E yang mempunyai fungsi antioksida. Dan antioksida ini berfungsi untuk mengawal sel radikal bebas yang mampu menjadi trigger kepada kanser terutamanya kanser payudara bagi golongan wanita.

ARTIKEL BERKAITAN: 6 Cara Atasi Senggugut Ketika Datang Bulan

MENINGKATKAN TAHAP IMUNISASI

Ewww, Taugeh? Tapi Tahukah Korang Bahawa Taugeh Ada 5 Khasiat Berguna

IKLAN

Taugeh juga mengandungi zat yang dikenali sebagai saponin yang berfungsi untuk memperbaiki sistem pertanahan badan dengan cara meningkatkan aktiviti sel-sel darah. Percayalah jika sistem pertahanan badan dijaga dengan baik korang sukar dijangkiti penyakit dan boleh melakukan pelbagai aktiviti dengan baik dan hidup dengan sihat.

MERAWAT KULIT

Ewww, Taugeh? Tapi Tahukah Korang Bahawa Taugeh Ada 5 Khasiat Berguna

Vitamin E yang terkandung di dalam tugeh juga boleh membantu untuk memperbaiki dan merawat kulit dari dalaman. Untuk dapatkan kulit yang halus, kenyal, lembap dan terhindar dari masalah kulit makanlah taugeh!

IKLAN

CEGAH GANGGUAN MENSTRUASI

Ewww, Taugeh? Tapi Tahukah Korang Bahawa Taugeh Ada 5 Khasiat Berguna

Mungkin ada sesetengah daripada korang sentiasa berdepan dengan masalah senggugut atau sakit perut ketika menstruasi. Antara cara untuk elakkan daripada ia berulang ialah dengan meminum air putih yang mencukupi dan mengamalkan pemakanan sihat seperti buah dan sayur. Antara sayur yang banyak memberi faedah kepada badan korang ialah taugeh yang mampu melancarkan perjalanan darah dan membantu mentruasi lebih lancar.

BANTU RAWAT KULIT DAN KUKU

Ewww, Taugeh? Tapi Tahukah Korang Bahawa Taugeh Ada 5 Khasiat Berguna

Bagi wanita selain kulit dan rambut, kuku juga merupakan antara anggota yang sangat penting. Bak kata orang kuku merupakan ‘jendela’ kepada kebersihan diri seseorang. Taugeh yang kaya dengan vitamin E mampu memberikan kuku yang lebih sihat, bersinar dan tidak mudah patah.

Buat kepada yang tidak gemar makan taugeh, bolehlah cuba untuk berjinak-jinak dengan sayur yang banyak disalah erti. Apa salah taugeh ya? LOL

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI