Sebelum ini, Kementerian Kesihatan (KKM) telah melaksanakan pemberian vaksin COVID-19 untuk kanak-kanak berusia lima hingga 11 tahun bermula Februari ini dan tempahan janji temu vaksinasi tersebut telah pun dibuka secara berperingkat sejak 31 Jan lalu.

ARTIKEL BERKAITAN : Remaja Dan Kanak-Kanak Dah Boleh Dapat Vaksin, Ini Cara Daftar Di MySejahtera

Elak Pembaziran, Vaksinasi COVID-19 Kanak-Kanak Selepas 16 Mei Perlu Dibayar Sendiri

Pengambilan vaksin ini dilihat sebagai salah satu langkah untuk mengekang penularan virus tersebut sekaligus mampu menurunkan tahap jangkitan dalam kalangan masyarakat.

Namun, bagi mengelakkan pembaziran vaksin yang perlu digunakan sebelum enam bulan ia dikeluarkan, tarikh tamat harus ditetapkan. Program Vaksinasi COVID-19 kepada Kanak-kanak (PICKids) akhirnya mengambil keputusan untuk tidak akan lagi beroperasi atas sebab pembaziran mulai 16 May 2022.

Timbalan Menteri Kesihatan I, Dato’ Dr Haji Noor Azmi Ghazali menyatakan bahawa tarikh ini sudahpun ditetapkan oleh Jawatankuasa Bertindak Imunisasi COVID-19 Kanak-Kanak(CITF-C) kerana jumlah kanak-kanak yang mengambil vaksin tidak ramai.

IKLAN

Bagi mengelakkan pembaziran vaksin yang perlu digunakan sebelum enam bulan ia dikeluarkan, tarikh tamat harus ditetapkan.

Bawa Anak-anak Sebelum 15 Mei

Jadi, Ibu bapa disarankan membawa anak-anak mereka berumur lima tahun ke 12 tahun untuk divaksinasi boleh pergi ke PICKids sebelum 15 May.

Elak Pembaziran, Vaksinasi COVID-19 Kanak-Kanak Selepas 16 Mei Perlu Dibayar Sendiri
Sumber: Twitter

“Selepas tarikh ini, vaksin Covid-19 kanak-kanak jenis Comirnaty tidak lagi ditawarkan di mana-mana fasiliti kesihatan awam dan swasta di Malaysia, manakala bagi vaksin Coronavac pula hanya boleh diperoleh dengan bayaran di fasiliti swasta.

IKLAN

“Bagaimanapun, keputusan ini tidak membabitkan vaksinasi bagi kanak-kanak yang lahir pada tahun 2017 dan belum mencapai usia lima tahun 15 Mei 2022,” katanya

Tambahan lagi, CITF-C bersetuju untuk membuat pindaan pada Borang Persetujuan Suntikan Vaksin Covid-19 untuk Kanak-kanak bawah 18 tahun.

Borang yang sudah diubah tidak akan ada lagi klausa ‘Saya bertanggungjawab ke atas risiko yang mungkin berlaku kepada kanak-kanak akibat keputusan/tindakan saya ini kerana manfaat vaksin adalah jauh lebih baik daripada kesan sampingannya”.

IKLAN

Jadi apa tunggu lagi pergi bawa adik atau anak sedara korang cepat-cepat sementara tengah percuma ni!

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Sumber: The Star

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI