Ihsan Foto: Universal Music Malaysia

 

Trend sesebuah lagu menjadi popular disebabkan aplikasi TikTok semakin menjadi-jadi.

 

TikTok menjadi platform baru untuk ramai penyanyi muda dikenali di serata dunia.

Salah seorang daripada mereka ialah penyanyi berbakat dari New Zealand, BENEE (disebut sebagai Benny). Gadis ini bertukar tular pada tahun 2020 dek kerana lagu Supalonely nyanyiannya bersama Gus Dapperton.

Siapa sangka, segala-galanya bermula apabila dia memuat naik video cover di Soundcloud. “Saya cuba untuk mengetengahkan bakat saya secara online dengan bermain gitar dan ia menemukan saya dengan penerbit saya sekarang.

“Apabila saya melihat kembali, I realized how much I have grown as an artist. Saya juga kini adalah seorang penulis lagu yang lebih baik. Itu semua berlaku menerusi trial & error dan eksperimen terhadap muzik yang bersesuaian dengan saya.

“It is crazy to see how much I have changed in the last few years,” kata remaja berusia 20 tahun ini.

[EKSKLUSIF] Bukan Hanya Penyanyi Lagu Viral Di TikTok, Kenali Siapakah BENEE

Dengan pelancaran album pertamanya berjudul ‘Hey U X’ pada 13 November lalu, REMAJA berpeluang menemu ramah BENEE secara eksklusif dalam sesi virtual yang dibawakan oleh Universal Music Malaysia.

Banyak yang kami perkatakan termasuklah siapa ahli Blackpink yang di-follow olehnya di Instagram!

 

Siapakah role model kamu dalam bidang muzik?

BENEE: Ouuhh. Mungkin seseorang seperti Grace Jones, Bjork, Radiohead, James Blake.

Mereka merupakan artis yang telah sedikit sebanyak mempengaruhi karya saya. Apapun, karya yang saya keluarkan masih original dan menggambarkan siapakah diri saya sebagai seorang artis.

IKLAN

[EKSKLUSIF] Bukan Hanya Penyanyi Lagu Viral Di TikTok, Kenali Siapakah BENEE

Adakah kamu menggemari mana-mana artis Asia?

BENEE: Well, baru-baru ini saya telah mendengar lagu-lagu Blackpink.

Apabila semakin ramai pendengar di New Zealand semakin obses dengan Blackpink, saya mula tertanya-tanya ‘siapakah mereka ini’. Saya google dan mendapati, wow mereka adalah popstar. They are just insane.

Saya turut follow salah seorang daripada ahlinya di Instagram. (REMAJA mendapati ahli yang dimaksudkan ialah Lisa!). Saya juga mula mendengar lagu-lagu daripada Dean dan Joji.

 

Kamu sering menukar warna rambut terutamanya dalam muzik video. Jadi apakah warna rambut kamu yang seterusnya?

BENEE: (Ketawa) Rambut saya menjadi teruk keranableach terlalu kerap. Mungkin selepas ini saya akan memakai rambut palsu saja. Sekurang-kurangnya rambut saya tidak akan rosak.

Hhm, setakat ini saya belum lagi mencuba warna rambut jingga atau red head. Maybe that will be next.

[EKSKLUSIF] Bukan Hanya Penyanyi Lagu Viral Di TikTok, Kenali Siapakah BENEE

IKLAN

 

Baru-baru ini, kamu telah menjayakan sebuah konsert secara virtual dari New Zealand selepas dunia dilanda pandemik. Apakah perancangan kamu untuk tahun 2021?

BENEE: Di New Zealand sekarang, kami masih dibenarkan untuk bermain secara live dengan penonton. Jadi untuk tahun 2021, saya ingin melakukan persembahan di beberapa festival muzik di sekitar New Zealand dan saya ingin sekali menjayakan satu lagi konsert jelajah di New Zealand.

Pada masa yang sama, saya gembira untuk berkongsi momen di konsert dengan penonton seluruh dunia secara virtual kerana kita tidak tahu sehingga bila pandemik ini akan berterusan.

 

Lagu kamu bertukar viral disebabkan trend TikTok. Adakah kamu selesa apabila dilabel ‘penyanyi TikTok’?

BENEE: Yeah, saya rasa saya perlu berterima kasih kepada TikTok. Jika itu adalah cara pendengar di Malaysia mengenali saya, that is fair enough.

Saya sendiri mempunyai akaun TikTok, TAPI saya tidak pernah melakukan cover dengan lagu sendiri (ketawa) Oh my god, I cannot dance to save myself!

Tahniah kerana baru saja melancarkan album baru berjudul ‘Hey U X’

BENEE: Thank you!

IKLAN

Saya masih terkejut apabila nama-nama besar seperti Grimes dan Lily Allen ingin berkolaborasi bersama saya untuk album ini. 

Disebabkan lockdown ini, kami hanya boleh bekerjasama dengan menghantar demo, fail dan sebagainya secara online saja. 

[EKSKLUSIF] Bukan Hanya Penyanyi Lagu Viral Di TikTok, Kenali Siapakah BENEE

Kamu juga terkenal dengan idea di luar kotak untuk beberapa video muzik terutamanya yang terbaru, Snail. Ramai menyukainya kerana visual video muzik kamu membawa mereka ke ‘alam’ lain untuk seketika waktu.

Bagaimanakah idea berani seperti ini muncul?

BENEE: Seperti Snail, saya merasakan lagu itu sendiri is kind of all over the place dan saya ingin membawa mesej lagu itu ke dalam video muzik ini. Seperti cerita fantasi.

Semasa saya berbincang dengan team, saya jelaskan saya ingin menjadi elf, menunggang basikal, mempunyai cendawan gergasi dan petir.

Senang cerita, idea-idea ini muncul dari apa yang tersirat dalam kepala saya. I am definitely about trying out new things, experimenting.. That is what has been working out so far.

Akhir sekali, apakah nasihat kamu kepada remaja di Malaysia yang berbakat dan ingin berkecimpung dalam bidang muzik tetapi gentar untuk menjadikannya sebagai satu karier?

BENEE: Bagi saya, selagi kamu berani untuk melancarkan lagu-lagu karya kamu untuk khalayak mendengar, itu adalah langkah pertama yang paling penting.

Di YouTube dan Soundcloud umpamanya, ramai yang sedang memerhatikan bakat baru yang boleh dijadikan sebagai artis rakaman, seperti yang terjadi kepada saya. As long as people can find you, you will then realize your potential. Just release it once you are happy with it.

Selagi kamu gembira dengan karya kamu, pedulikan saja pendapat orang lain.

*

Terima kasih kepada Universal Music Malaysia di atas peluang temuramah ini.

Korang boleh mendengar album Hey U X oleh BENEE di semua platform penstriman seperti Spotify & Apple Music.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI