Siapa kata orang berbadan besar tak mungkin boleh jadi kurus dan cantik? Jangan give up dulu sis. Dah ramai buktikan yang wanita obes juga mampu merubah nasib.

Seperti apa yang dilalui oleh Nurul Fatin Nazari, 22, dia pernah mempunyai berat badan seberat 80kg selepas tamat sekolah pada 2013. Ceritanya bermula ketika menunggu untuk sambung belajar, Fatin bekerja sambilan di salah sebuah restoran terkenal dan dia sangat gemar menikmati kek yang dijual di restoran tersebut.

Punyalah suka sangat makan sampaikan dia tak sedar yang berat badanya sudah naik mendadak. Selepas beberapa bulan, Fatin melanjutkan pelajarannya di sebuah kolej dan ketika melakukan check up, barulah dia sedar yang beratnya sudah mencecah 80kg.

Tapi, kesedaran untuk kurus tu masih belum ada. Malah, setiap bulan duit yang diberi oleh ayah dihabiskan untuk membeli makanan sahaja. Setiap pagi dia mengambil nasi lemak, tengah hari pula nasi ayam rempah dan malam pula makan nasi goreng. Belum lagi kalau masuk tengah malam tengah study tiba-tiba lapar. Hidupnya berterusan seperti ini sampai la masuk semester ketiga dan dia perlu menyewa rumah sendiri.

“Pada ketika itu , saya sudah berasa untuk nak kurus kerana sedar pakaian yang saya minat selalu tak ada size, bila sale selalu tak ada size, seluar jeans pun susah nak cari. Kadang-kadang saya menangis sebab semua orang akan menggunakan perkataan “patut la gemok malas,”

” Oleh kerana menyewa dan menggunakan kereta, so saya terpaksa cut cost dari duit yang ayah bagi setiap bulan. Saya mula belajar diet atkins dan cuba untuk tak makan nasi. Selepas dua bulan selesa tak makan nasi, saya try pula tak makan heavy food. Setiap pagi menu breakfast adalah omelette , tengahari hanya akan makan lauk saja dan malam pun lebih kurang sama. Saya kerap pergi exercise tak kiralah sama ada pergi track atau gym. Pada tahun 2016, alhamdulillah berat saya 60kg,” jelasnya panjang.

Pada 2017, apabila Fatin mula menjadi student praktikal, ketika itulah dia bertukar kepada amalan diet kalori, di mana setiap makanan yang diambil berdasarkan kiraan kalori. Tidak hanya itu, setiap kali selepas balik kerja mesti dia akan melakukan exercise tanpa gagal.

Dan kini berat badan Fatin telah pun mencecah 54kg. Dia berjaya menurunkan sebanyak 26 kg dan lebih hebat lagi, dia kini sudah menerima tawaran photoshoot yang selama ini memang diimpikan.

IKLAN

Kira macam impian jadi kenyataan la ni kan? So kalau Fatin boleh buat, kami percaya korang pun mesti boleh. Kepada yang ramai bertanya menu dan exercise apa yang dilakukan setiap hari oleh wanita ini, berikut kami senaraikan amalan diet dan exercise yang dikongsi sendiri oleh Fatin.

Amacam, dah kurus lain kan? Makin cun

Sarapan pagi

Telur rebus (2 biji)

atau

Roti (2 keping)

Snack

Biskut 2 keping

Lunch

Sayur rebus

Telur rebus

IKLAN

Dinner

Ikan goreng

Ikan bakar

Sayur rebus

Exercise (4 kali seminggu)

Tali skipping 200 kali

Cardio selama 50 minit

IKLAN

Burpees 20 kali

Sit up 3 set (1= 15kali)

Plank (hari demi hari akan meningkat mulakan dengan 20 saat)

 

Kalau korang dah tak larat sangat dengan hidangan makanan macam ni, ambil la sedikit mihun goreng untuk menggantikan nasi. Tapi awas ya, jangan ambil dalam portion yang banyak pula.

Bagi sesiapa yang nak kurus tu boleh la cuba tip yang dikongsi oleh Fatin ni. Paling penting, mental kena kuat tau. Jangan nanti terpengaruh dengan kawan-kawan yang tengah makan sedap pula. Kalau nak lebih mujarab, cari geng yang sama-sama nak diet. Baru syok kan ada kawan?

Good luck sis!

Instagram: prncssftnnzr

Facebook: Fatin Nazari