Bukan sejuta, bukan dua juta tetapi RM70 juta!

Itulah nilai saman fitnah yang difailkan oleh bekas Menteri Kebudayaa, Kesenian dan Pelancongan Tan Sri Abdul Kadir Sheikh Fadzir terhadap ahli perniagaan sensasi, Datuk Seri Aliff Syukri Kamaruzaman membabitkan dakwaan hutang pelaburang bernilai puluhan juta Ringgit.

Memetik laporan Bernama, Abdul Kadir, 84 telahpun menfailkan saman tersebut pada 6 September 2023 berikutan dakwaan kononnya Aliff Syukri telah mengeluarkan kenyataan fitnah terhadapnya di Instagram dan Facebook pada 2 Julai 2023.

Dugaan Syawal! Aliff Syukri Disaman Bekas Menteri 70 Juta, Bakal Dibicarakan Januari 2026
Datuk Seri Aliff Shukri Kamaruzaman.

Kenyataan Aliff itu membawa maksud antaranya; Abdul Kadir berhutang dengannya berjuta-juta Ringgit selain gambar Abdul Kadir diletakkan pada kenyataan tersebut lantas mengundang komen negatif daripada pembaca dan pengikut Aliff sendiri yang ramai di platform media sosial.

IKLAN

Justeru, Abdul Kadir menuntut pihak Aliff membayar RM70 juta untuk libel (fitnah bertulis) dan ganti rugi yang dinilai oleh mahkamah. Selain itu, Abdul Kadir juga menuntut Aliff memberikan aku janji bertulis untuk tidak lagi menyiarkan sebarang fitnah terhadap beliau dan menuntut permohonan maaf tanpa syarat yang harus disiarkan di akaun media sosial Aliff dalam tempoh tujuh hari dari tarikh perintah ini.

Dalam pada itu, peguam Mohd Tajudin Abd Razak yang mewakili Aliff berkata, pihak defendan akan mengemukakan dua saksi iaitu anak guamnya sendiri dan isterinya, Datin Seri Nur Shahida Mohd Rashid untuk memberi keterangan di mahkamah pada tiga hari perbicaraan  kes saman yang ditetapkan Mahkamah Tinggi; iaitu bermula 6 Januari 2026.

IKLAN

Dugaan Syawal betul ya untuk Datuk Seri Aliff Syukri seisi keluarga!

Bersabarlah Datuk Seri..

IKLAN

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI