Kes positif COVID-19 belum lagi menunjukkan penurunan drastik, namun negara kita sudah pun beralih ke fasa endemik, di mana masyarakat telah menjalani kehidupan seperti biasa tetapi dengan berlandaskan peraturan SOP.

Setelah hampir dua tahun bulan puasa tidak dimeriahkan dengan kewujudan bazar Ramadan, tahun ini Alhamdulillah semua peniaga boleh berniaga seperti biasa. Namun ia tidak bermakna mereka boleh melakukan sewenang-wenangnya, terdapat arahan SOP yang perlu diikuti.

Dua Bazar Ramadan Ini Guna Sistem Infra Merah Untuk Kawal Jumlah Pengunjung
Foto: The Star (Gambar hiasan)

Salah satu inisiatif yang telah dilakukan Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) ialah memperkenalkan sistem ‘headcount’ pengunjung ke bazar Ramadan menggunakan infra merah di dua lokasi bazar bagi memantau pematuhan SOP kawalan COVID-19. Sistem tersebut digunakan di tapak bazar di SS 6/1, Kelana Jaya dan Seksyen 4, Kota Damansara.

IKLAN

Pihak MBPJ mewujudkan sistem ‘headcount’ dengan penggunaan fungsi infra merah bagi memastikan jumlah pengunjung terkawal, yang mana tidak lebih dua orang dibenarkan di setiap petak peniaga dalam satu masa. Jika pihak MBPJ menyediakan 30 petak di sesuatu lokasi itu, jumlah pengunjung dibenarkan masuk hanya seramai 60 orang pada satu-satu masa.

Sistem ini secara automatik akan mengira bilangan pengunjung yang masuk dan keluar secara masa-nyata dan memaparkan ia pada skrin khusus. Jadi, korang boleh melihat terlebih dahulu berapa orang yang memasuki bazar Ramadan tersebut.

IKLAN

Bagus juga cara ini, secara tidak langsung kita dapat tahu sama ada bazar Ramadan itu terlalu sesak atau tidak. Betul tak?

**

IKLAN

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Sumber: (1), (2)

https://www.youtube.com/watch?v=9DQhaU6VfAM

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI