Sebagaimana kita tahu, sejak kebelakangan ini kes Covid-19 kian meningkat di negara kita. Semalam sahaja kes baru Covid-19 mencatatkan sebanyak 2881 kes dengan Selangor menjuarai tangga teratas sebanyak 759 kes diikuti Sarawak dan Kelantan.

Dr Noor Hisham Kongsi Foto Rawatan Pesakit Kritikal Covid-19, Warganet Insaf Atau Tidak?

Hal ini sangat merisaukan semua pihak terutamanya yang berada dilembah Klang.

Terbaru, Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah ada berkongsi keadaan sebenar yang berlaku sekarang di Hospital Sungai Buloh di laman sosialnya.

Menurut beliau, jumlah katil itu akan ditambah mengikut keperluan di wad biasa bersesuaian yang ditukar fungsi kepada katil kritikal.

IKLAN

Dr Noor Hisham juga memaklumkan kadar penggunaan katil rawatan kritikal dan ICU Covid-19 terkini di Lembah Klang secara purata keseluruhan telah mencapai 90 peratus pada pagi ini.

Selain itu, Dr Noor Hisham turut berkongsi sebuah video berdurasi 45 saat yang memaparkan pesakit Covid-19 sedang menerima rawatan di ICU Hospital Sungai Buloh.

Menerusi posting berbeza, beliau berkata sebahagian ruang pemerhatian Jabatan Kecemasan Hospital Sungai Buloh dijadikan sebagai ICU Covid-19.

IKLAN

 

“Petugas dari jabatan perubatan Hospital Sungai Buloh dilihat sedang membawa alat bantuan pernafasan untuk digunakan di wad biasa.
“Terdapat peningkatan dalam jumlah pesakit Covid-19 yang kritikal tetapi diberi bantuan pernafasan di wad biasa akibat kekosongan katil ICU yang terhad,” kongsinya di laman Facebook rasmi.

Melihat perkongsian Dr Noor Hisham ini, rata-rata warganet mengucapkan terima kasih kepada beliau kerana berkongsi realiti sebenar yang berlaku di hospital sekarang. Tak kurang juga yang minta dilaksanakan lockdown atau PKP untuk mengelak penularan pandemik ini menjadi semakin serius lagi.

IKLAN

Dr Noor Hisham Kongsi Foto Rawatan Pesakit Kritikal Covid-19, Warganet Insaf Atau Tidak?

Tolong Buat PKP Macam Dulu!

Dr Noor Hisham Kongsi Foto Rawatan Pesakit Kritikal Covid-19, Warganet Insaf Atau Tidak?

Allahu, moga kita semua dilindungi.

Sumber : Facebook Dr Noor Hisham

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI