Dos penggalak dikatakan boleh menjadi benteng ketahanan imuniti badan daripada risiko jangkitan dan penularan COVID-19.

ARTIKEL BERKAITAN : Sela Masa Dos Penggalak Pfizer & AstraZeneca Disingkatkan Kepada 3 Bulan

Dos Penggalak Kedua Kini Dibuka Secara Sukarela, Ada Yang Sudah Sedia?
FOTO VIA Utusan Digital

Terbaru, Kementerian Kesihatan Malaysia baru sahaja mengeluarkan kenyataan terbaru mengenai pemberian dan penerimaan suntikan penggalak kedua vaksin COVID-19 untuk rakyat berumur 60 tahun keatas, dewasa 18 tahun keatas dan juga remaja berumur 12-17 tahun.

Namun, ia bukanlah wajib untuk semua orang tapi dos penggalak kedua ini secara sukarela!

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) melalui Jawatankuasa Kerja Teknikal (TWG) hari ini tampil dengan syor terkini berhubung pengambilan dos penggalak kedua terhadap beberapa kategori individu iaitu:

1) Individu yang berusia 60 ke atas kini boleh menerima dos penggalak kedua secara sukarela bagi tempoh empat hingga enam bulan selepas menerima dos pertama.

IKLAN

2) Kumpulan berusia 18 hingga 59 tahun yang mempunyai penyakit kronik juga dibenarkan menerima dos penggalak kedua bagi tempoh yang sama.

Sementara itu, Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin dalam satu kenyataan berkata golongan remaja berusia 12 hingga 17 tahun yang mengalami penyakit kronik boleh menerima dos penggalak pertama sebaik sahaja menerima suntikan dos primer.

Dos Penggalak Kedua Kini Dibuka Secara Sukarela, Ada Yang Sudah Sedia?
Foto Via Astro Awani

Mengulas mengenai penggunaan ubat antiviral Paxlovid, Khairy berkata, seramai 173 pesakit telah mengambilnya dan sembuh sepenuhya serta tiada sebarang kesan sampingan dilaporkan.

IKLAN

“Untuk makluman, ubat Paxlovid telah dibekalkan untuk rawatan pesakit COVID-19 di 512 buah Pusat Penilaian COVID-19 (CAC) di Klinik Kesihatan dan 78 buah hospital kerajaan.

“Setakat ini, keutamaan pemberian rawatan Paxlovid adalah kepada kumpulan pesakit COVID-19 berisiko tinggi yang mengalami gejala ringan hingga sederhana,” jelas Khairy lagi.

 

IKLAN

Untuk info, pengambilan dos penggalak kedua vaksin COVID-19 ini boleh diambil secara sukarela dan boleh diberikan apabila ia diperlukan.

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Sumber : Astro Awani

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI