Sumber Foto : Ihsan Universal Music Malaysia

 

Dalam masa tidak sampai dua tahun, kumpulan remaja wanita Malaysia, Dolla sudahpun pasakkan kehadiran mereka dalam industri seni hiburan tempatan dengan cukup kukuh.

Biarpun satu masa dahulu, Dolla pernah terikat dengan kata-kata nakal kononnya mereka cuba mencedok konsep sebuah kumpulan K-pop sensasi untuk dijayakan sebagai versi Malaysia, kumpulan yang dianggotai oleh Sabronzo (Wan Sabrina Wan Rusli), Tabby (Tabitha Ariel Lam), Angel (Angelina Chai Ka Ying) dan Syasya (Noorsyasya Afiqah Shahrizal) ini berjaya menepis semua andaian itu dengan naskah-naskah terbaru mereka.

Sejak single pertama berjudul Dolla Make You Wanna, Dolla dapat dilihat semakin berani berganjak ke hadapan dengan melakukan sesuatu yang berada di luar zon selamat mereka menerusi single seperti Raya Raya Raya yang dilancarkan khas bagi sambutan Aidilfitri 2021 dan juga single Impikan aka Watch Me Glow.

Malah, kehadiran mereka dalam dunia lakonan menerusi telemovie Dolla baru-baru ini juga menyakinkan para peminat mereka yang menggelarkan diri sebagai iDolla bahawa kumpulan ini masih mempunyai pelbagai perancangan menarik selepas ini.

Dolla BERANI Keluar Dari Zon Selamat, Intai Peluang Luar

Terbaru, Dolla tampil dengan single baharu setelah peminat terpaksa menunggu dengan penuh sabar berbulan lamanya. Single berjudul Berani ini dirasakan cukup selari dengan perjalanan karier terkini Dolla yang semakin berani mempelbagaikan repertoir sebagai penghibur berkumpulan tempatan (yang jujurnya, hanya boleh dikira dengan jari saja).

Bercakap di sidang media secara maya, Sabronzo mewakili ahli kumpulan lain menakrifkan Berani sebagai menyelak jilid baharu buat Dolla. Berani yang dicipta oleh John Jeeves dan Firdaus Rahmat ini jelas merupakan lagu yang lebih perlahan untuk memberi peluang kepada pemerkasaan vokal dan emosi setiap ahlinya sepanjang lagu ini.

IKLAN

“Kami ingin menunjukkan sisi berbeza Dolla yang tidak semua sedari. Paling penting, kami ingin tunjukkan betapa versatilnya kami sebagai penghibur kumpulan M-Pop.

Berani ialah khas untuk perempuan dan wanita di luar sana yang ingin memperbaiki kehidupan masing-masing dan tidak gentar bangkit menentang rasa takut dan penindasan yang mereka rasakan. Pada zaman ini, seorang wanta seharusnya mampu hidup tanpa semua negativiti tersebut dan menggantikannya dengan keberanian.

“Kami percaya masih ramai wanita (di Malaysia) yan masih merasa kerdil, lemah atau tidak terdaya. Sebab itulah, kita perlukan usaha pemerkasaan ini di sekeliling kita,’ jelas ahli berusia 26 tahun itu.

Dolla BERANI Keluar Dari Zon Selamat, Intai Peluang Luar

Sebagai kumpulan baharu, mereka juga beranggapan sokongan peminat, iDolla sebagai satu bentuk pemerkasaan buat mereka berempat untuk terus merasa bermotivasi dan mempunyai inspirasi baru dalam bergerak secara kreatif.

IKLAN

Bukan hanya susunan lagu Berani ini yang kedengaran berlainan, Dolla turut menyuntik kelainan pada video muzik Berani yang diarahkan oleh Thaqif Saadon menerusi penggunaan elemen animasi.

“Kami berharap usaha (melakukan kelainan oleh hanya 8 orang daripada Studio Firepulse dan Atypical Visual yang bekerja di sebalik tabir) ini membolehkan kami mempamerkan sebuah video muzik pada aras yang lebih tinggi. Ia memberikan fantasi dan penonton bebas untuk mengintepretasikannya mengikut cara sendiri.”

Dolla BERANI Keluar Dari Zon Selamat, Intai Peluang Luar

“Secara tidak langsung, video muzik Berani ini memberi peluang kepada industri animasi negara mempertaruhkan bakat dan kreativiti mereka ke hadapan. Malaysia sememangnya mempunyai bakat dan sumber bagi menghasilkan video muzik berkelas dunia,” kata Sabronzo lagi.

IKLAN

Tahun 2021 nyata telah membuka pintu baharu buat Dolla. Bukan saja mereka memperolehi pengiktirafan daripada jenama peranti Korea Selatan, Samsung dengan dinding mural di Jalan Tun H.S Lee Kuala Lumpur.

ARTIKEL BERKAITAN : Fuh! Lit Betul Dinding Grafiti DOLLA Oleh Samsung Ini, Sempena.. – REMAJA

Pengiktirafan terus diberikan kepada Dolla apabila mereka menjadi artis terbaru dari Malaysia yang muncul pada papan iklan digital di Times Square, New York selepas Yuna dan Layla Sania.

ARTIKEL BERKAITAN : Siapakah Layla Sania Yang Muncul Di Papan Iklan Times Square New York? – REMAJA

BACA LAGI : Giliran Wajah Dolla Pula Di Tengah Kota Times Square New York – REMAJA

Tonton dan dengarkan Berani oleh Dolla di Spotify dan di pautan YouTube di bawah :

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI