Dah jadi kebiasaan masyarakat kita bila beli air di kedai, dibungkus dengan plastik ‘ikat tepi’ kerana ia lebih mudah dan kos yang agak murah bagi si penjual.

Namun begitu, korang tahu tak sebenarnya minum di dalam plastik boleh memberi sedikit sebanyak kesan kepada kesihatan?

Menurut thediagnosa.com, seorang pensyarah dan juga Ahli toksikologi Universiti Malaya, Prof Dr Mustafa Ali menyatakan bahawa plastik bungkusan bukan saja tidak bagus untuk alam sekitar, malah kompaun pada plastik tersebut masih lagi tidak dibuktikan selamat.

Plastik mengandungi kompaun Bisphenol A (BPA) yang boleh meresap dan larut ke dalam makanan ataupun air apabila bersentuhan dengan lemak seperti dalam susu atau pun pada daging, bersentuhan dengan bahan yang mempunyai asid seperti air oren dan juga air limau, serta air panas seperti teh tarik dan kopi juga boleh menyebabkan kompaun BPA pada plastik tersebut meresap ke dalam air minuman.

IKLAN
Doktor Ini Dedah Bahaya Minuman Bungkus ‘Ikat Tepi’ Yang Korang Mungkin Tak Tahu
Gambar hiasan

Fungsi BPA

BPA adalah salah satu kompaun yang digunakan dalam plastik untuk menjadikan plastik itu lebih kuat dan mengelakkan ia menjadi kekuningan. Pendedahan pada manusia dalam jangkamasa yang lama boleh menyebabkan seseorang itu mengalami masalah tiroid dan kencing manis.

Malah, bahan ini juga boleh menganggu kesuburan seseorang terutamanya lelaki kerana BPA juga boleh bertindak seperti hormone estrogen yang akan menganggu fungsi reproduktif seorang lelaki.

Doktor Ini Dedah Bahaya Minuman Bungkus ‘Ikat Tepi’ Yang Korang Mungkin Tak Tahu
Gambar hiasan

Kalau korang sedia maklum, penggunaan BPA ini telah diharamkan pada botol susu pada tahun 2012, tetapi ia masih lagi digunakan pada plastik yang lain termasuklah plastik bungkusan air.

IKLAN

Individu yang terdedah pada bahan ini sejak kecil mungkin akan menyebabkan mereka mengalami masalah kesuburan ketika besar.

Masih tidak selamat

Walaupun ada sesetengah syarikat plastik membantah perkara ini dan menyatakan bahawa mereka masih mengikuti piawaian daripada FDA dan walaupun kompaun BPA dalam plastik tersebut adalah sangat rendah, tetapi ia masih lagi tidak dibuktikan selamat pada manusia.

IKLAN

Ha, bahaya rupanya penggunaan plastik yang kita guna dalam kehidupan seharian ni. Sebaiknya korang boleh menukarkan bungkusan tersebut kepada bekas lain yang lebih mesra alam dan tidak memberi kesan pada kesihatan kita.

Cuba ambil inisiatif sendiri untuk membawa bekas yang lebih selamat digunakan jika hendak membeli makanan berbungkus di kedai.

Kalau korang berjaya mengamalkan cara hidup seperti ini, ia bukan saja dapat membantu mengurangkan masalah kesihatan, malah korang juga sedang berusaha untuk menyelamatkan alam sekitar.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI