Di sebalik kemodenan teknologi masa kini, mungkin ramai kurang sedar atau sikap prihatin, malu dan sensitif manusia makin ‘terhakis’?

BACA LAGI : Gian Sangat Nak Prank Orang, YouTuber Terkenal Hampir Dipenjara – REMAJA

Demi Mengejar ‘Content’, TikToker Islam Sanggup Makan Kulit Khinzir

Baru-baru ini, tular video konten seorang tiktoker beragama Islam dari Indonesia sanggup memakan kulit babi goreng demi mengejar ‘view’. Rakaman video Lina Mukerji tular selepas mendapat kecaman ramai kerana memakan makanan yang sudah jelas haram dalam agama Islam lapor food.detik.

Dalam video dimuat naik menerusi akaun @lilumukerji baru-baru ini, Lina dilihat sedang makan di sebuah gerai makanan di Bali. Dia memesan nasi dilengkapi hidangan lawar yang berupa campuran daging dan sayur serta kulit babi digoreng.

Selebriti TikTok itu kemudian secara sengaja menjamu hidangan berkenaan dan mengaku melanggar rukun iman hingga menyebabkan kemarahan keluarganya sendiri.

IKLAN
Demi Mengejar ‘Content’, TikToker Islam Sanggup Makan Kulit Khinzir
Gambar Hiasan Via Foto: Healthline

“Hari ini, saya melanggar rukun iman dan sudah pastinya dokumen kartu keluarga saya akan ditarik balik.

“Namun, saya sengaja makan hidangan itu kerana rasa ingin tahu memandangkan banyak video makanan ranggup dimuat naik di TikTok,” katanya.

Ini bukanlah kali pertama dia memakan haiwan tersebut, malah sebelum ini dia mengaku  pernah termakan daging babi secara tidak sengaja.

“Sebelum ini, saya makan daging babi secara tidak sengaja, namun kali ini saya sedar ketika menjamu hidangan itu,” katanya.

IKLAN

Pada akhir rakaman video itu, Lina mengakui dia makan hidangan babi itu semata-mata demi konten.

“Saya ingin minta maaf, ini sekadar konten,” katanya.

Hmm…peringatan buat kita semua, sebelum membeli atau memilih tempat makan, umat Islam diwajibkan untuk mengetahui sama ada status makanan tersebut adalah halal atau tidak.

IKLAN

Salah satu firman Allah di dalam Al-Quran ialah “Diharamkan bagimu (memakan) bangkai, darah, daging khinzir, (daging haiwan) yang disembelih atas nama selain Allah,” (QS. Al Maa’idah:3).

BACA LAGI : 10 Nama Lain Bagi Daging Khinzir Yang Perlu Korang Ambil Tahu

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI