Ketika ini selain isu panas mengenai pandemik Covid-19, antara yang menjadi ‘buah mulut’ dan perhatian dunia adalah penganjuran sukan Olimpik Tokyo yang sedang berlangsung di Jepun.

Olimpik Tokyo yang ditangguhkan sebelum ini akhirnya membuka tirainya. Disebabkan kehangatan sukan Olimpik ini mari penulis highlight kan 6 buah filem punya semangat Olimpik yang membuatkan bulu roma anda meremang.

Siapa sangka sukan bukan hanya melibatkan aktiviti atau gerakan badan ia juga merangkumi dari aspek emosi, kekeluargaan dan yang paling penting sikap tidak putus asa walauapa pun terjadi!

1. Race

Drama ini dikatakan berdasarkan peristiwa sebenar setelah Owens memenangi empat pingat emas, yang membuat Hitler marah.

Mungkin anda tidak pernah nama Jesse Owens, tapi tahukah anda dia antara lelaki terpantas didunia tanpa ada seorang pun yang mampu memecah rekod masa dia selama 25 tahun. Walaupun berhadapan dengan isu perkauman dan politik kuasa Nazi pada ketika itu, Jesse tidak pernah mengalah sehingga menjuarai aktiviti olahraga pada Temasya Olimpik tahun 1936 di Berlin, Jerman.

2. Foxcatcher

IKLAN

Foxcatcher berdasarkan kisah benar ahli gusti pingat emas Olimpik, Mark dan David Schultz. Kedua-duanya dilakonkan oleh Channing Tatum dan Mark Ruffalo.

Terdapat hubungan beracun antara mereka berdua dengan John du Pont, yang dimainkan oleh Steve Carell. Tokoh du Pont inilah yang membantu mereka berdua untuk melatih pasukan Olimpik masa depan. Pengarah filem itu adalah Bennett Miller, yang karyanya dianugerahkan Anugerah Pengarah Terbaik di Cannes.

3. Dangal

Filem ini berdasarkan kisah seorang ahli gusti profesional dari India, Mahavir Singh Phogat. Filem yang penuh dengan pengajaran, isu keluarga dan semangat juang yang tinggi ini mengisahkan kisah Mahavir Singh Phogat (Aamir Khan) seorang bekas ahli gusti yang pernah memenangi pingat perak.

Beliau telah berjanji dan nekad untuk dapatkan pingat emas dengan melatih gusti kepada anak lelaki. Namun, ianya tidak menjadi kenyataan apabila mereka dikurniakan empat orang anak perempuan. Mahavir tidak berputus asa apabila dia menyedari anak perempuannya turut mempunyai bakat dalam bergusti dan terus membuat keputusan untuk melatih anaknya, Geeta dan Babita.

IKLAN

Pada awal pembabitan Geeta dan Babita mendapat bantahan dan tohmahan daripada masyarakat tetapi Mahavir membuktikan bahawa pendapat mereka adalah tidak benar. Atas usaha Mahavir yang gigih, Geeta dan Babita telah berjaya mewakili India dalam arena gusti ke peringkat antarabangsa dan Geeta menjadi wanita India yang pertama memenangi pingat emas, manakala kakaknya meraih medal perak di kejuaraan tinju Komanwel. Kisah kejayaan mereka telah dicatat pada acara Komanwel tahun 2010.

 

4. To the Fore 

Filem To the Fore antara filem yang wajib ditonton lagi-lagi buat pengemar sukan berbasikal. Mengisahkan tiga penunggang basikal lumba, Jiwon (Choi Siwon), Ming (Eddie Peng) dan Tian (Shawan Dou) dalam pasukan lumba basikal Radiant.

IKLAN

Cabaran demi cabaran terpaksa dihadapi mereka dalam mengejar kemenangan sehingga berlakunya satu konfik yang akhirnya menyatukan mereka bertiga kembali sebagai satu pasukan. Filem ini mempunyai implikasi yang kuat untuk membuat penonton jatuh cinta dengan berbasikal dan membuat penggemar basikal kembali bersemangat. Menyeronokkan, mendebarkan, penuh strategi, dan bergaya menjadikan filem ini sangat menarik. Walaupun dikuasai oleh drama kehidupan penunggang basikal di bawah tekanan persaingan yang melampau, To The Fore turut mempunyai unsur komedi serta kisah romantis yang mencetuskan cinta segi tiga antara Ming dan Tian.

5. I, Tonya

I, Tonya merupakan sebuah filem biografi Amerika Syarikat 2017 yang diarahkan oleh Craig Gillespie dan ditulis oleh Steven Rogers. Ia mengisahkan kehidupan peluncur ais berbunga Tonya Harding dan persaingannya terhadap Nancy Kerrigan pada Sukan Olimpik tahun 1994.

6. Ola Bola

Boleh dikatakan ini filem yang membanggakan rakyat Malaysia. Filem yang diinspirasi dari kejayaan skuad bola sepak negara pada Temasya Olimpik 1980. Berbeza kaum, warna kulit dan budaya tidak membataskan segalanya. Ola Bola berjaya mengetengahkan semangat kesukanan yang semakin dilupai oleh rakyat Malaysia.

Semua filem ini adalah pilihan peribadi penulis, jika anda punya filem yang lain kongsikan dengan kami. Selamat menonton!

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI