Setelah hampir tiga bulan setengah kawasan Lembah Klang berada dalam fasa pertama Pelan Pemulihan Negara (PPN), akhirnya penduduk di sini dapat merasai sedikit kebebasan apabila ia diumumkan akan beralih ke fasa dua bermula esok, 10 September 2021.

Berita melegakan yang telah diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob membabitkan negeri Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Wilayah Persekutuan Putrajaya dan ia telah diputuskan dalam Mesyuarat Jawatankuasa Khas Pengurusan Pandemik COVID-19 semalam.

Lalu, peralihan fasa ini juga membolehkan beberapa kelonggaran dinikmati oleh penduduk Lembah Klang. Tapi usah dilupakan juga, mereka masih terikat dengan beberapa peraturan berlandaskan prosedur operasi standard (SOP) yang harus dipatuhi setiap masa.

Kelonggaran paling utama bagi REMAJA tentulah kebenaran untuk merentas daerah kepada individu yang sudah melengkapkan dua dos suntikan vaksinasi COVID-19.

Manakala bagi pasangan suami isteri jarak jauh yang telah melengkapkan dos pula, mereka kini dibenarkan untuk merentas negeri. Kelonggaran yang sama juga diberikan kepada ibu bapa yang ingin melawati anak mereka di bawah usia 18 tahun yang berada di negeri berlainan.

IKLAN

Memandangkan Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya digabungkan sebagai satu kawasan jangkitan yang sama iaitu di bawah Lembah Klang, maka pergerakan antara tiga buah negeri ini adalah dibenarkan tanpa adanya sekatan jalan raya lagi.

Satu lagi kelonggaran yang REMAJA pasti akan disukai ramai adalah kebenaran untuk rakyat menginap di hotel dan rumah inap desa (homestay) dalam negeri yang sama bagi individu yang lengkap dos vaksin. Ini sekaligus bukan saja membolehkan industri pelancongan kembali bernafas, malah rakyat secara amnya juga boleh turut sama ‘bernafas’ untuk menginap di mana-mana premis bagi merelakskan minda masing-masing walaupun untuk sementara waktu.

IKLAN

Selain itu, beberapa kelonggaran lain seperti makan di premis untuk pelanggan yang lengkap dos vaksin diteruskan. Aktiviti kedai gunting, pendandan rambut dan salon kecantikan kini dibenarkan beroperasi.

Perniagaan lain kedai bunga, nurseri, kedai peralatan outdoor dan galeri perumahan juga boleh beroperasi bermula 10 September ini.

IKLAN

Bagaimanapun, operasi gimnasium masih belum dibenarkan. Hanya aktiviti sukan terbuka dan tertutup (contohnya gelanggang badminton) dibenarkan beroperasi secara temu janji dan mengikut SOP, of course.

Sabarlah ya abang-abang sado. Hehe..

Peralihan ke fasa dua dan kelonggaran tambahan yang diberikan ini adalah setelah status vaksinasi populasi dewasa di Lembah Klang telahpun mencapai lebih daripada 80 peratus. Bukan hanya Lembah Klang saja yang akan diberikan kelonggaran tersebut. Negeri-negeri lain yang telah mencapai lebih 80 peratus status vaksinasi populasi dewasa juga akan menerimanya.

Setakat ini, hanya negeri Johor dan Kedah saja yang masih dikategorikan sebagai negeri Fasa Satu. Keterangan lanjut mengenai SOP akan dikemas kini oleh pihak Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan kementerian berkaitan dalam waktu terdekat. Yang penting, kita kena teruskan amalan kendiri.