Hari ini tersebar satu video seorang pegawai Imigresen mengetuk kepala seorang lelaki Bangladesh mengggunakan pasport. Malah dalam video itu juga menyaksikan pegawai berkenaan mengangkat dan seakan menghentak tangan lelaki berkenaan di kaunter sambil rakan-rakan sekerja hanya diam memerhati.

Ternyata tindakan ini membawa padah apabila video itu diviralkan dan mendapat respon dari Menteri  Dalam Negeri iaitu Tan Sri Muhyiddin Yassin yang mengeluarkan satu kenyataan akan menyiasat hal ini dengan lebih mendalam.

Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata pihaknya akan menyiasat mengenai insiden seorang pegawai imigresen yang mengasari seorang pendatang asing tanpa izin.

Muhyiddin berkata, sehingga kini pihaknya masih belum menerima laporan insiden berkenaan.

“Saya kena siasat dahulu, tak ada laporan,” katanya ketika ditemui media selepas Mesyuarat Kabinet, di sini, hari ini.

IKLAN

Sebelum ini, tular video seorang pegawai imigresen mengasari seorang pendatang asing tanpa izin yang difahamkan berlaku di Johor.

“Dah Kenapa Ketuk Kepala Myammar Tu”, Pegawai Imigresen Ditahan Kerja Selepas Video Tersebar
Tan Sri Muhyiidn Yassin mahu siasat hal ini
“Dah Kenapa Ketuk Kepala Myammar Tu”, Pegawai Imigresen Ditahan Kerja Selepas Video Tersebar
Tindakan tataterbit sudah diambil kepada pegawai terbabit – Datuk Seri Mustafar Ali

Dalam video berkenaan, pegawai berkenaan memukul kepala pendatang asing berkenaan menggunakan buku kecil dan mengetuk tangannya di salah sebuah kaunter imigresen.

Mengulas isu sama, Ketua Pengarah Imigresen Datuk Seri Mustafar Ali dalam satu kenyataan pula berkata, pengurusan tertinggi imigresen telah mengambil tindakan serta merta dengan menahan kerja pegawai terbabit.

IKLAN

“Perlakuan pegawai tersebut jelas menjejaskan imej jabatan dan bertindak bertentangan kod etika jabatan dan perkhidmatan awam. Pihak jabatan tidak akan berkompromi terhadap pegawainya yang melakukan pelanggaran integriti sehingga mencemarkan nama baik dan imej jabatan serta tidak akan melindungi mereka yang melakukan kesalahan sedemikian,” katanya.

“Dah Kenapa Ketuk Kepala Myammar Tu”, Pegawai Imigresen Ditahan Kerja Selepas Video Tersebar
Dalam video itu dapat dilihat pegawai imigresen ini memarahi warga asing ini

 

“Dah Kenapa Ketuk Kepala Myammar Tu”, Pegawai Imigresen Ditahan Kerja Selepas Video Tersebar
Beliau kemudiannya mengetuk kepala warga asing ini selain mengetuk tangannya ke meja kaunter

Beliau menegaskan tindakan serius akan diambil tanpa kompromi termasuk buang kerja terhadap pegawai yang melakukan kesalahan.

IKLAN

“Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan tatatertib berdasarkan Peraturan-peraturan Pegawai Awam (kelakuan dan tatatertib) pindaan 2002,” katanya.

Hari ini tular di media sosial video tindakan seorang pegawai Imigresen yang bertindak kasar terhadap seorang lelaki dipercayai warga Myanmar di Pejabat Imigresen di Wisma Persekutuan Johor Bahru pagi tadi.

https://www.facebook.com/mstardotcomdotmy/videos/1894593573892745/