Setiap pelajar mempunyai cara mereka sendiri untuk mendapatkan ketenangan agar lebih fokus untuk belajar. Ada yang suka belajar dalam keadaan senyap dan ada juga yang suka mendengar lagu.

Itulah yang dikongsikan oleh Tee Ker Yin, pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Infant Jesus Convent, Melaka. Peminat tegar grup Super Junior dan juga muzik K-pop ini mendapat keputusan sangat cemerlang iaitu 11A+.

Daebak! Muzik Super Junior Bantu Peminat K-pop Ini Dapat Keputusan SPM 11A+
Super Junior

 

Keputusan SPM yang dikeluarkan semalam menyaksikan Tan Ker Yin menjadi salah seorang pelajar paling cemerlang di sekolahnya. Berkongsi kegembiraannya, Tan Ker Yin berkata, “saya mendengar muzik daripada artis K-pop terutamanya dari Super Junior sambil membuat latih tubi dan mengukangkaji pelajaran. Selain itu saya menumpukan sepenuh perhatian ketika guru mengajar di dalam kelas”.

IKLAN

Pelajar yang turut aktif dengan aktiviti luar seperti kelas renang dan taekwondo ini sedang menjalani kursus A-Level di sebuah kolej swasta dan merancang untuk melanjutkan pelajarannya di United Kingdom dalam jurusan Sains.

Woahh, hebatnya peminat K-pop ini!

IKLAN

Kamu jadikanlah kecemerlangan Tan Ker Yin sebagai contoh. Dia telah buktikan minat kepada muzik tidak menghalangnya untuk berjaya dalam pelajaran. Jika muzik dapat membantu kamu lebih fokus ketika belajar, go for it! Namun jika ia menggangu tumpuan lebih baik cuba cara lain.

IKLAN

Setiap orang berbeza caranya.

Setinggi-tinggi tahniah buat Tan Ker Yin!

Sumber: Bernama

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI