Sejak malam semalam, kecoh di media sosial mengenai kenyataan terbaru mengenai isu moratorium yang dikeluarkan oleh pihak Bank Negara Malaysia (BNM). Ramai menzahirkan rasa terkejut kerana sebelum ini diberitakan, peminjam akan menerima  tangguhan bayaran secara automatik untuk tempoh 6 bulan berikutan wabak COVID-19 tetapi untuk kenyataan terbaru malam tadi,  dimaklumkan peminjam perlu membuat permohonan jika bersetuju dengan penangguhan tersebut.

Malah untuk kenyataan terbaru itu lagi, peminjam diberi dua pilihan. Bayar sekaligus tangguhan dari April  pada Oktober (tujuh bulan sekaligus) atau kontrak pinjaman dipanjangkan lagi dari kontrak asal dengan kadar faedah lain dikenakan terhadap tangguhan pinjaman tersebut.

Mungkin ramai keliru ditambah ramai yang mula menerima kesan gaji dipotong akibat COVID-19. Perkongsian dari individu atas nama Mikka Medinna di fbnya mungkin buat kita lebih faham apa isu dikecohkan pada hari pekerja ini.

Baca perkonsiannya.

Astro awani berani mati keluar statement. Tak ada selindung dah. UTURN dia tulis.  Tak ada  cover-cover dah. Ketakutan tentang kewangan sudah melebihi ketakutan daripada COVID-19. Kita sudah di warning tentang  recession, lebih teruk daripada Great Recession 1930.

Tapi kita tepis dan ignore dengan harapan semua ini akan berlalu, semua ini hanya untuk sementara.

Kita leka dan lena dalam PKP sampai kita  tak perasan banyak business dah lingkup, banyak hotel-hotel besar dah tarik handbrake awal-awal. Kasi bungkus sebelum modal juga musnah. Kita terbuai terpesona dengan tiupan #kitajagakita.

Ibarat iklan promosi yang promosinya terlalu menggoda ayat promosi bold dan big font. Terma dan syarat kecik je tulisannya. Yang bijak akan meneliti sebelum terhampa. Yang macam monyet dapat pisang dah bersorak gembira.

Apa pun keadaannya, u-turnnya, kekeliruannya. Percayalah dengan scenario economy downturn ini jumlah loan akan bertukar ke NPL status akan hike up sama ada, ada interest or tak  interest ada moratorium or  tak, hutang kalau ditangguh memang akan jadi kebiasaan untuk tak dibayar nanti (berdasarkan pengalaman keje kat department loan monitoring and legal) .

IKLAN

Sebab tu kena displin untuk tetap bayar melainkan betul-betul tak boleh buat apa. Blatant u-turn? Actually statement  tak diperhalusi macam pencerahan bantuan prihatin pada kiah-kiah semua. Kerajaan Tok Ayah sangat gentle  tak nak ada public shock. PKP pun announce date by date kalau tiba terus announce sampai Jun mahu semua hamuk.

Baru sebut faedah terakru, kepala sudah pining jugah duduk yinni milisia😝. Ditambah dengan kekeliruan akibat percanggahan term skit part interest tu yang dikeluarkan oleh ABM, baru BNM. ABM up dulu no interest, BNM habaq with acrued interest. Sudahnya satu palang statement tanda cancel, yang  BNM punya 27 March statement tak boleh access.

Tapi netizenkan laju saja screenshot. For me,  ABM  tak sepatutnya mendahului kenyataan BNM as the regulator. Tak apalah,  part ni pecah kepala sikit kita pergi kepada  latest release as per today. Ok skit menjawab kekeliruan. Dengan  pengalaman kerje dengan subcom BNM  dan FI yang I ada.

1.Kata auto kenapa kena apply pula moratarium ke benda tu?
Bukan apply sayang. Just to make it official. Ada dokumen peminjam kena sign mengatakan kita  terima. Sebab ikut akta bank sebarang perubahan dalam perjanjian pinjaman kena sign letter of acceptance. Tak tandatangan  maknanya  tak terima moratorium.

  1. Ada 2 tawaran yang diberikan
    Pertama, bayar lumsum (sekaligus) 6 bulan tertunggak sekali dengan ansuran bulan ke 7. Tujuh bulan punya installment. 6 overdue, 1 current. No late interest. Jangan bayar lewat daripada end of October saja. And of course, who will be able to cough out with the big lum sum of 6 mos?

Kedua, amik moratorium 6 bulan. Panjangkan pinjaman. Bulanan bertambah sebab 6 bulan sekali interest 6 bulan ini dah diserap masuk dalam total keseluruhan pinjaman yang berbaki.

It’s your choice. No need to do it kalau tak ada  keperluan. Hutang tetap kena bayar.

IKLAN

Rasanya kerajaan dah tolong arahkan FI untuk  tangguhkan bayaran principle pun dah membantu daripada depa buat keras..Pinjam tetap kena bayar on time! Lagi sadis. FI pun tepaksa mintak BNM kenakan interest macam mana depa nak bertahan dengan capital rolling cost? Hotel dah buang staff, kilang dah buang staff, kalau bank pun buang orang ampa semua hamuk gak kan?

Situation kita semua sama shj ditelan mati mak, diluah mati bapak. For me compounding an appropriate sum of int is fair to both side. Ingat u ols. Bank tunggak ekonomi kita. Yang pening BNM. Kena protect FI dan protect end user macam kita. Be strong dan get ready everybody. Tak boleh strong kita purak2 mati jer bersama-sama.

Ok tambahan dalam bentuk kira-kira. Nampak nombor, nampak RM baru korang senang fahamkan. Geytohlaaa aku dulu dekat bank dengan customer. Masa nak dapat duit dia semua setuju semua pahammmmm puannn. Bila dah ada arrears, mula buat sengal itu apa puan ini apa puan.

Contoh 1

Awak pinjam 9 tahun HP loan( Hire purchase ya bukan telefon) dengan  kadar interest 3%.
Installment (bayaran bulanan) RM500.

6 bulan  tertunggak kalau ambil moratorium: RM3,000.

IKLAN

Pinjaman dah jadi bukan 9 tahun lagi tapi dah jadi 9 tahun enam bulan. (9.5years)

RM3000 x 3% ( ini compounding interest untuk jumlah 6 bulan tangguhan yang akan dimasukkan (absorb dalam total pinjaman) =RM855. 00

RM855.00. Ini jumlah interest sebab kita ambil moratorium.

RM855/114 bulan= RM7.50

Pertambahan RM7.50 sebulan dalam ansuran. Daripada bayar RM500 sudah jadi bayar RM507. 50

Ngertikah!  I dh try jadi kiah ni. Kesimpulannya kiah dah nyesal beli thermomix. How?

#kiahhampa
#refermarchstatementbaik2