Pagi tadi, buat kali pertamanya Tun Dr Mahathir Mohamad berucap di hadapan kakitangan Jabatan Perdana Menteri di Putrajaya selepas 13 hari memegang tampuk pemerintahan negara.

Selain bercakap tentang integriti, negara yang sudah tidak dihormati  seperti sebelum ini, Tun Mahathir turut menyentuh tentang hutang negara yang sudah mencecah 1 trillion. Memang terkejutkan! 1 trillion bersamaan 1000 juta.

Ternyata cakap-cakap orang bahawa semasa pentadbiran Datuk Seri Najib yang  boros (kebanyakkannya memasang janji kepada rakyat selain ditadbir oleh orang tidak amanah), jumlah hutang ini pastinya sangat mengejutkan. Jika begini jumlahnya berapa keturunan dapat habiskannya dan apa nasib anak cucu pada masa depan?

Tun Dr Mahathir Mohamad berkata tugas pentadbiran sekarang adalah memulihkan negara dan menjadikan Malaysia dihormati semula serta dipandang tinggi di seluruh dunia.

Katanya ia merupakan satu perjuangan agar negara dapat kembali ditadbir dengan baik dan berjaya dalam pembangunan serta dikenali sebagai negara yang mampu mendirikan diri sendiri atas usaha sendiri.

“Kita harus sedar bahawa sekarang negara kita tidak dihormati seperti dahulu. Saya amat kecewa kerana sebuah pentadbiran yang dahulu dikenali sebagai terbaik dalam Komanwel kerana dapat menjalankan tugas dengan baik dan melaksanakan program serta perancangan dengan jayanya, tetapi hari ini kita dapati negara ini tidak lagi dihormati dan pentadbir tidak lagi dipandang tinggi,” katanya.

Confirm Hutang Negara Cecah 1 Trillion! Tun M Akui Kewangan Negara “DICABUL” Penuh Rakus

Confirm Hutang Negara Cecah 1 Trillion! Tun M Akui Kewangan Negara “DICABUL” Penuh Rakus
Tun M berucap di hadapan warga kerja JPM di Putrajaya pagi tadi

Dr Mahathir berkata demikian ketika menyampaikan amanat pada Majlis Perjumpaan Perdana Menteri bersama warga Jabatan Perdana Menteri (JPM) di Dataran Putra di sini hari ini.

IKLAN

Pada majlis itu, beliau turut mengingatkan warga JPM akan pemisahan kuasa dalam sistem demokrasi iaitu pemerintah (Eksekutif), perundangan (Legislatif) dan Kehakiman bagi mewujudkan ‘check and balance’ (semak dan imbang) untuk negara kembali dihormati.

“Permisahan ini sangat penting, kalau tiada ‘check and balance’ seperti ini maka tetap akan berlaku sesuatu tidak baik, yang tidak dapat ditegur, tidak dapat dihalang dan ditentang. Ini kita harus ingat. Pentadbir menjadi tangan yang terkuat dalam melaksanakan segala urusan untuk membangunkan negara.

“Pentadbir mestilah terdiri daripada pentadbir yang baik dan tidak terpesong kerana sebab-sebab lain. Ini amat penting sekali dan saya yakin, anda (pentadbir) semua tahu kita sebagai pentadbir mestilah akur kepada sistem pemerintahan negara kita iaitu sistem demokrasi,” tegas perdana menteri.

Katanya jika pemisahan kuasa itu tidak wujud, maka satu pihak akan menguasai ketiga-tiga cabang tersebut dan pihak berkenaan tidak lagi ditegur atau ditentang serta boleh melakukan apa-apa sahaja termasuk yang bertentangan dengan undang-undang negara.

Atas sebab itulah kata beliau negara mesti mempunyai tiga cabang terbabit khususnya pentadbiran yang memainkan peranan penting dan golongan pentadbir pula mesti terdiri daripada anggota yang berpegang pada ikrar untuk berkhidmat kepada negara tanpa dipesong oleh lain-lain perkara.

IKLAN

“Contohnya, kalau kita suruh dilakukan sesuatu bertentangan undang-undang negara, maka menjadi tanggungjawab pentadbir negara untuk tidak menerima sesuatu yang salah dan disuruh melakukannya. Kita lihat dalam beberapa tahun lepas ini, pentadbir tidak mempunyai kuasa untuk menegur dan menentang apabila disuruh melakukan (sesuatu) yang bertentangan dengan undang-undang negara,” katanya.

Confirm Hutang Negara Cecah 1 Trillion! Tun M Akui Kewangan Negara “DICABUL” Penuh Rakus
Di bawah pentadbiran DS Najib, hutang negara meningkat 1 trillion berbanding semasa Tun M memerintah hanya 300 bilion. Meningkat lebih tiga kali ganda

Mengulas lanjut, Dr Mahathir berkata beliau mendapati ramai anggota pentadbir melakukan perbuatan yang tidak baik dan merugikan negara, mungkin kerana takut atau disogok untuk berbuat demikian.

“Kita dapati kewangan negara sudah dicabul dengan begitu besar sehingga sekarang kita hadapi masalah penyelesaian hutang yang sudah meningkat kepada trilion ringgit. Ini tidak pernah dilakukan oleh kita. Dahulu, kalau kita ada hutang jumlahnya tidak melebihi RM300 bilion tetapi sekarang sudah meningkat lebih RM1 trilion.

“Bagaimanakah kita mahu selesaikan hutang ini. Bergantung pada usaha dan daya fikir kita untuk mengatasi cabaran ini. Untuk ini, kita perlu kerjasama antara pihak kerajaan dan wakil-wakil rakyat yang dipilih dan pentadbiran,” katanya.

IKLAN

Dalam pada itu, Dr Mahathir sekali lagi menegaskan bahawa Malaysia mampu menghadapi pelbagai cabaran dengan berpegang pada prinsip yang diletakkan di bawah sistem pentadbiran berdemokrasi.

“Hanya dengan cara itu kita dapat bersihkan pentadbiran negara kita dan apabila ia menjadi lebih bersih, dikenali, maju dan efisien maka pada ketika itu akan terpulih negara kita. Saya berharap dapat kerjasama tidak berbelah bagi selaku perdana menteri, asalkan apa yang dilakukan oleh saya tidak bertentangan dengan dasar-dasar dan undang-undang negara,” katanya.

Beliau berkata pentadbir perlu menghormati perlembagaan negara yang selama ini menjadi asas dalam penyusunan pentadbiran negara yang mengutamakan undang-undang.

Katanya undang-undang diwujudkan bukan memberi kuasa kepada kerajaan semata-mata sebaliknya turut berperanan melindungi rakyat daripada sebarang jenayah yang mungkin dilakukan oleh kerajaan.

“Inilah yang kita idamkan dan kita percaya (dengan) kerjasama para pentadbir kita akan mencapai matlamat kita. Saya berharap dengan pertukaran kerajaan, kita dapat membaiki banyak masalah yang dihadapi negara terutama masalah kewangan, dapat diatasi.

“Untuk itu, kita perlukan pentadbir yang cekap, efisien, beramanah dan boleh dipercayai. Itu sahaja harapan saya. Saya ucap berbanyak terima kasih kerana mendapat peluang menjelaskan sedikit-sebanyak pendirian kerajaan baharu yang kita pilih,” katanya.- Bernama

Sumber :http://www.sinarharian.com.my/nasional/malaysia-perlu-dipulihkan-agar-dihormati-semula-dr-mahathir-1.836945

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI