Kalau dah nama seorang pelajar, tak lain tak bukan alat tulis tu memang memberi peranan penting dalam kehidupan seharian mereka.

Selain menulis nota di kelas, pen juga dijadikan sebagai alat tulis paling utama ketika di dalam dewan peperiksaan. Dah jadi kebiasaan kalau nak masuk exam kita bawa dua atau tiga batang pen.

Sebab apa? Sebab mana la tahu tiba-tiba pen habis dakwat atau tak boleh guna, tak ada la nak menyusahkan penjaga exam dan kawan sebelah yang nak kena bagi pinjam pen lain.

IKLAN

Tu boleh consider lagi, tapi kalau dakwat pen yang korang dah jawab pada kertas peperiksaan tu hilang, macam mana pula? Mesti cuak kan?

Ini diceritakan sendiri oleh seorang guru yang berkongsi kisah pelajarnya mengadu kertas peperiksaannya menjadi kosong gara-gara menggunakan sebatang pen berjenama terkemuka ini.

IKLAN

Jom kita ikuti perkongsian daripada Syafiq Aizat ini.

IKLAN

Ceritanya…. Aku pulangkan kertas student aku Form 1… Tiba-tiba budak datang mengadu kenapa kertas dia jadi kosong….. Mujurlah aku sempat tanda…. Memang kosong-sekosongnya… yang ada bekas tulisan yang tenggalam tu ja…..

 

Pen jenama Pilot.. Model Frixion…Pen ni memang jenis boleh padam dengan pemadam khas yang ada dekat atas pen dan mungkin dakwat pen ni tidak kalis panas sebab kertas budak aku ni aku ada simpan dalam kereta kejap masa otw balik dari kedah ke KL lepas habis cuti raya…

 

Bayangkan kalau student guna pen ni masa SPM/pt3… Dah pasti kertas akan dihantar ke negeri lain secara rawak.. Entah kena panas ke kena salji ke mana kita tahu…Haha..

 

Jadi, sama-sama ingatkan sangat bahaya kalau guna untuk exam… Mohon pihak empunya produk buat R&D semula untuk atasi masalah ini… Yang bab boleh padam tu dah bagus, cuma dakwat hilang sebab cuaca tu tak patut.. Senang nau hilang smpai tak ada sisa langsung ..

Serious la memang kosong terus kertas tu jadinya. So gaiss, lepas ni kalau nak pilih pen tu hati-hati okay? Jangan ada yang menangis pula bila tengok result exam nanti. Hiks!