Cara Buang Perkara Tidak Penting Yang Penuhkan Storage Telefon Bagi Pengguna iPhone

2393

Masalah penstoran memori di telefon pintar sering dialami oleh kebanyakan daripada kita kerana walaupun menggunakan storage yang agak besar, namun ia masih tidak mencukupi dan sering kali penuh.

Berilah telefon pintar yang mempunyai memori 512GB sekali pun, pastinya banyak gambar dan video yang kita nak simpan dan akhirnya memori penuh juga kan?

Foto: macworld.com

Untuk pengguna iPhone, korang boleh check storage dan jika dilihat, penggunaan Other yang dipaparkan itu memakan jumlah memori juga. Jadi, bagaimana korang boleh mengurangkan sedikit penggunaan tersebut?

Jom kita lihat perkongsian daripada Akeem Sharyzal yang menunjukkan cara-cara untuk membuang perkara tidak penting yang hanya memenuhkan storage telefon korang.

1. Pergi Setting > pilih Safari > scroll bawah sikit cari clear history & website data dan klik

IKLAN

2. Masuk Setting lagi > cari Messages > Keep Messages > buat 30 days

Biar jadi auto delete sebab tak penting pun. Kalau penting, korang boleh save dulu atau screenshot.

3. Ini paling membantu. Korang pergi dekat apps Telegram, lepas tu cari Setting > Data & Storage > Storage Usage > tekan clear telegram cache

IKLAN

4. Ini pula cara kalau korang nak backup semua gambar dan video dalam iPhone korang.

a. Download Apps Google Photo
b. Setting “Free Up Space”
c. Slide ke bawah untuk backup
d. Dah complete delete sahaja
e. Dekat recently delete pun dah delete

IKLAN

Jangan risau, gambar semua selamat.

Selamat mencuba!

Sumber: Akeem Sharyzal