Sejak mengamalkan norma baharu selepas Perintah Pergerakan Kawalan dilakukan beberapa bulan lalu, masyarakat Malaysia pastinya sudah terbiasa dengan penggunaan aplikasi MySejahtera.

Dibangunkan oleh Kerajaan Malaysia, ini adalah antara usaha untuk merekod setiap data pelawat yang mengunjungi tempat-tempat awam sekiranya berlaku sebarang kewujudan wabak pandemik COVID-19.

Butang ‘Check Out’, Status Vaksinasi Salah Satu Fungsi Baharu Di MySejahtera

Sejak semalam, ramai pengguna iPhone memuat naik mengemaskini paparan terbaru aplikasi ini dan akan menyedari terdapat beberapa perubahan dalam aplikasi MySejahtera.

Antara fungsi baharu berkenaan adalah mengenai paparan status vaksinasi dan tahap risiko pengguna di aplikasi tersebut.

IKLAN

 

IKLAN

Menurut Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin, paparan itu bertujuan untuk memudahkan orang ramai memaparkan kadar risiko dan status vaksinasi.

Ada satu lagi yang menarik ialah fungsi butang ‘check out’ juga turut ditambah pada kemas kini terbaharu MySejahtera bagi menambah baik fungsi pengesanan kontak.

IKLAN

Butang ‘Check Out’, Status Vaksinasi Salah Satu Fungsi Baharu Di MySejahtera

“Butang ‘check out’ juga telah ditambah dalam kemas kini terbaharu MySejahtera. Ini adalah untuk menambah baik fungsi pengesanan kontak.

“Lepas meninggalkan tempat tersebut, tolong ingat untuk ‘check out’. Kamu hanya perlu tekan butang tu, tidak perlu lagi ‘scan’,” ujarnya.

Buat penguna Android, jangan risau k. KKM kata orang ramai akan mula menerima ciri ini secara berperingkat.

Selamat mencuba!

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI