Insya Allah, andai diberi kesempatan bernafas oleh Allah taala, lagi 20 hari  umat Islam di seluruh dunia akan mula berpuasa. Pasti ramai yang merindui bulan penuh rahmat, bulan penuh keberkatan  di mana setiap amal ibadah yang dilakukan akan diberikan gandaan pahala.

Tapi sebelum sampainya Ramadan, tentu ada di kalangan kita yang risau jika belum sempat menggantikan puasa-puasa terdahulu dan hanya mahu membayar fidyah sahaja bagi menggantikan puasa yang gagal dibuat. Harga bagi secupak beras ialah RM6.70 bagi tahun-tahun sebelum ini (kebanyakan negeri harganya sama).

Sebelum mahu membayar fidyah jika tidak sempat menggantikan puasa-puasa terdahulu, ada perkara perlu kita faham kerana bukan semua boleh diselesaikan dengan membayar fidyah sebaliknya puasa wajib diganti juga.

Berikut adalah kategori  golongan yang boleh membayar fidyah. Lihat nanti senarai nombor lima yang sering orang salah faham dengan menganggap mereka boleh bayar fidyah juga tanpa menggantikan puasa.

Warga tua yang sudah terlalu uzur dan tidak boleh menunaikan puasa maka sebagai anak kita boleh membayarkan fidyah untuk ibu bapa kita yang uzur ini

1) Uzur menunaikan puasa wajib

Keterangan: Terdiri daripada golongan yang menghidapi sakit kuat dan tidak mempunyai harapan untuk sembuh, atau golongan tua yang tidak mampu berpuasa atau kedua-duanya sekali.

Qada’ dan Fidyah: 
• Tidak wajib qada’ puasa
• Wajib bayar fidyah pada tahun tersebut
• Tiada gandaan fidyah walaupun melangkaui tahun 

Kebanyakan ibu hamil yang sudah sampai saat bersalin pasti risau keadaan anak dalam kandungan. Jika larat berpuasalah, andai tidak boleh dibayar fidyah sahaja jika takuti anak dalam kandungan boleh memudaratkan

IKLAN

2) Perempuan hamil

Keterangan: Dengan syarat dibimbangi akan keselematan ke atas bayi yang dikandungnya seperti dikhuatiri berlaku keguguran.

Qada’ dan Fidyah:
• Wajib qada’ puasa.
• Wajib bayar fidyah pada tahun tersebut

Adapun wanita yang bimbang akan keselamatan dirinya atau dirinya dan anaknya, maka wanita berkenaan hanya wajib qada’ puasa tanpa perlu membayar fidyah.

Ibu yang menyusukan anak juga boleh membayar fidyah bagi setiap hari puasa ditinggalkan tanpa perlu menggantikan semula jumlah hari ditinggalkan

3) Ibu yang menyusukan anak

IKLAN

Keterangan: Dengan syarat ibu yang merasa bimbang akan memudhratkan bayi yang disusuinya seperti kurang air susu atau menjejaskan kesihatan bayinya itu.

Qada’ dan Fidyah:
• Wajib qada’ puasa
• Wajib bayar fidyah pada tahun tersebut.

Bagi ahli keluarga kita yang sudah meninggal dunia, perlu bayar fidyah berapa hari ditinggalkan puasa sebelum pembahagian harta pusaka milik  arwah

4) Orang yang telah meninggal dunia 

Keterangan: Hutang puasa bagi mereka yang telah meninggal dunia hendaklah disempurnakan bayaran fidyahnya oleh waris-warisya mengikut bilangan hari yang ditinggalkan sebelum pembahagian pusaka dibuat.

IKLAN

Qada’ dan Fidyah:
• Wajib bayar fidyah

Mana-mana bagi gadis remaja yang tertinggal puasa, wajib menggantikannya semula tanpa alasan selain perlu bayar fidyah bagi tahun-tahun ditinggalkan. Gambar hiasan.

5) Melambatkan ganti puasa (Qada’)

Keterangan:  Mereka yang melambatkan ganti puasanya hingga telah melangkah tahun yang berikutnya (bulan Ramadan)

Qada’ dan Fidyah:
• Wajib qada’ puasa
• Wajib bayar fidyah pada tahun tersebut dan bayaran fidyah akan berganda mengikut jumlah tahun-tahun yang ditinggalkan.

Jadi dah fahamkan, siapa yang boleh bayar fidyah dan tidak bagi setiap hari puasa yang ditinggalkan. Moga Allah memberi kesempatan untuk kita menyampaikan ke Ramadan Nur Karim.