Gadis berusia 19 tahun, Arijana Podgajski telah dinobatkan sebagai Miss Universe Croatia yang terbaharu dalam satu majlis gemilang yang diadakan di Hotel Esplanade, Zagreb. Bukan calang-calang orangnya, Arinija merupakan pelajar dalam jurusan Ekonomi daripada Fakulti Ekonomi & Bisnes, Universiti Zagreb.

Ini membuktikan bahawa, pertandingan ratu cantik bukanlah untuk mereka yang pada zahirnya cantik sahaja. Sebaliknya, mereka perlu memiliki kriteria yang menggabungkan kecantikan yang dimiliki dengan minda yang cerdas.

Bijak Dan Cantik, Pelajar Jurusan Ekonomi Dinobatkan Sebagai Juara Miss Universe Croatia 2022

Dalam pertandingan itu, Arijana berjaya mengalahkan 13 finalis lain untuk bergelar juara. Dia yang boleh berbahasa Inggeris, suka berlatih di rumah, berlatih yoga, menikmati keindahan alam semula jadi dan membaca buku yang bagus.

Selain itu gadis cantik ini bangga dengan dirinya kerana sentiasa berusaha mencari sesuatu yang baik dan mendidik dalam semua situasi yang buruk.

IKLAN

Sebagai Miss Universe Croatia yang baharu, dia mahu memperkasakan isu kesihatan mental, hak wanita dan memperjuangkan nasib haiwan terbiar. Bersama ibunya, dia sering mengunjungi pusat perlindungan haiwan untuk membawa haiwan terbiar bersiar-siar

ARTIKEL BERKAITAN: Salah Umum Nama Pemenang, Finalis Mexicana Universal 2022 Tahan Malu Pulangkan Mahkota

IKLAN

Bijak Dan Cantik, Pelajar Jurusan Ekonomi Dinobatkan Sebagai Juara Miss Universe Croatia 2022

Pada malam itu juga, selain Arijana yang menyandang gelaran juara, naib juara jatuh kepada ialah Klaudija Krezić dari Sesvete, manakala Veronika Đerek dari Ivanić Grad muncul sebagai pemenang tempat ketiga. Antonela Zvonković pula dinamakan Miss Congeniality.

IKLAN

Negara Croatia belum pernah memenangi mahkota Miss Universe, namun wakilnya sudah beberapa kali berjaya maju ke peringkat semi-final. Kali terakhir wakil negara ini berjaya bergelar semifinalis adalah menerusi perwakilan Mia Rkman yang berjaya berada dalam kelompok 20 terbaik ketika edisi Miss Universe 2019.

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI