Sebagaimana ramai tahu, situasi jangkitan COVID-19 di Sabah masih belum menunjukkan situasi akan reda. Bahkan dalam sehari lebih kurang 300 kes disahkan postif COVID-19 menjadikan tugas pegawai perubatan dan kakitangan Kementerian Kesihatan Malaysia agak sukar.

Di sebalik berjuang agar kesihatan rakyat terjaga dan pulih sepenuhnya, ada kala kita terlupa petugas kesihatan ini adalah unsung hero yang jarang didendangkan.

Perkongsian dari seorang doktor, Muhamad Na’im Ab Razak mengenai rakan sekerjanya, Dr Saraswathy Subramaniam yang dijangkiti COVID-19 dan kini dalam proses pemulihan selepas diberitakan sembuh dari wabak ini. Apa yang membuatkan beliau terharu dan terasa mahu menangis, dia sudah tidak sabar untuk kembali bekerja dan membantu pasukan perubatan yang kini berada dalam keadaan getir menghadapi gelombang ketiga pandemik ini.

Baca perkongsiannya. Semoga kita sentiasa menghargai barisan hadapan petugas KKM yang bersedia membantu orang ramai di saat pandemik ini memasuki gelombang ke tiga.

Hari ini, saya mahu berkongsi tentang kisah seorang doktor yang bertarung nyawa setelah dijangkiti Covid-19 ketika merawat pesakit di Semporna. Beliau adalah antara hero sebenar di sini. Sanggup bekorban nyawa demi untuk berbakti kepada masyarakat.

Dr Saraswathy Subramaniam telah dihantar untuk bertugas di Hospital Semporna sebelum outbreak berlaku dengan dahsyatnya. Dia hanya baru dua hari disahkan sebagai Pegawai Perubatan setelah menamatkan latihan housemanship ketika memulakan tugas di sini.

IKLAN

Sehari sebelum pilihanraya, beliau telah bertugas melebihi 12 jam merawat pesakit di Hospital Semporna. Menjelang hari pilihanraya, beliau hanya pulang pada jam dua pagi setelah menyelesaikan urusan merawat enam pesakit Covid-19. Beberapa hari sebelum itu juga, beliau telah merawat pesakit lain yang juga didapati positif.

Setelah tidur selama empat jam, beliau bangun dalam keadaan penuh lemah. Dia tidak bermaya tetapi mengagahkan diri untuk turun bekerja sekalipun diserang sakit kepala yang teruk. Pagi itu juga, dia mula rasa tidak sedap badan, batuk-batuk kering, sakit otot dan sakit tekak. Beliau memandu melintasi barisan orang ramai yang sedang bersedia untuk mengundi.

Sekalipun badannya dalam keadaan lemah, dia cuba untuk bekerja sebelum akhirnya terasa terlalu lemah dan hampir pengsan. Beliau segera mendapatkan rawatan di Jabatan Kecemasan dan dirawat oleh rakan-rakan doktor.

Saat ngeri bermula apabila beliau disahkan positif Covid-19 dan dimasukkan ke wad pengasingan. Malamnya, keadaan beliau menjadi semakin teruk. Badannya seakan-akan mahu berhenti berfungsi dan terasa seperti demam. Beliau gagahkan diri dengan memakan parasetamol dan berbaring sambil dibalut selimut hospital. Entah bagaimana nasibnya nanti?

IKLAN

Dr Aruna, sahabatnya datang merawat beliau dengan memakai pakaian PPE lengkap. Ujian lanjutan diambil dan dia diberikan cecair melalui jarum branula. Antara sedar dan tak sedar, dia diberitahu bahawa dia harus dihantar ke Hospital Tawau dengan segera.

Bertarung Nyawa Dijangkiti COVID-19, Doktor Di Semporna Ini Tak Sabar Kembali Bertugas Sebaik Sembuh

Jantung membengkak

Ini kerana, ujian X Ray mendapati jantungnya membengkak. Ujian makmal mendapati dia mengalami keradangan jantung akibat jangkitan Covid-19. Pada jam 12.49 pagi, dia menggagahkan diri menaiki ambulan untuk dihantar ke Hospital Tawau bagi menerima rawatan lanjutan.

IKLAN

Sewaktu saya berhubung melalui media sosial dengannya, beliau kini sudah semakin pulih. Hari ini adalah hari kesembilan belas dia dijangkiti Covid-19.

Syukur, dia telah dibenarkan pulang dan kini menjalani kuarantin wajib bagi memastikan tiada lagi virus berada di dalam tubuhnya. Ini adalah sebahagian daripada polisi keselamatan KKM untuk memastikan tiada lagi virus berada dalam tubuh.

Sebenarnya, virus boleh dikatakan sudah tiada atau dalam keadaan tersangat lemah dalam tubuh pesakit setelah hari ke-10 menerima rawatan. Oleh itu, pesakit stabil dan tidak bergejala boleh dibenarkan pulang setelah hari ke 10.

Yang membuatkan saya terasa mahu menangis adalah, dia sudah tidak sabar untuk kembali bekerja dan membantu pasukan perubatan yang kini berada dalam keadaan getir menghadapi gelombang ketiga pandemik ini.

Mulia sungguh hatimu adikku.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI